Zdrowe odżywianie jako klucz do efektywności umysłowej i równowagi psychicznej.
Garść słodkich żelek jako antidotum na stres w pracy. Pobudzające espresso zaraz po obiedzie. Talerz makaronu jako kropelka szczęścia w morzu smutków. Wszyscy wiemy, iż jedzenie i picie zmieniają nasze stany emocjonalne.prawidłowy sposób odżywiania może zdziałać o mnóstwo więcej, niżeli tylko wpłynąć na nasz humor: udoskonala zdolność uczenia się i pamięć, łagodzi stany depresyjne, a także lęki. Ponadto rozsądnie dostosowane produkty spożywcze pozwolą na utrzymanie szarych komórek w dobrej formie aż do późnej starości.
Książka ta w jasny sposób wyjaśnia procesy biochemiczne, jakie zachodzą w naszej głowie. Infografiki i tabele pozwalają na szybką orientację w najważniejszych omawianych zagadnieniach. W ten sposób najnowsza wiedza naukowa z dziedziny medycyny żywienia znajduje się w zasięgu naszej ręki.
Przeczytaj, jak dobry sposób odżywiania pomoże ci wydajnie zapobiegać pomiędzy innymi depresji, migrenie, chorobie Alzheimera, chorobie Parkinsona, stwardnieniu rozsianemu itp. Dowiedz się, dlaczego właśnie kuchnia śródziemnomorska oferuje naszemu mózgowi mnóstwo czynników ochronnych. Przeczytaj, które produkty spożywcze pomogą ci pokonać ponury nastrój, lepiej spać oraz cieszyć się udoskonaloną koncentracją i wydolnością umysłową. 30 smakowitych przepisów rozbudzi ochotę na pyszne jedzenie, którego każdy kęs będzie czymś prawidłowym dla psychiki, umysłu, a także nerwów.
Tytuł Dr Food. Dla mózgu, psyche i nerów ze stali Autor Bernhard Hobelsberger,Jurgen Vormann,Ira Konig Tłumacz Magdalena Kaczmarek Wydawnictwo Esteri EAN 9788366960237 ISBN 9788366960237 Kategoria Poradniki\Uroda i zdrowie liczba stron 32 Rok wydania 2021 Oprawa Twarda Wydanie 1