Alchemia pożywienia to znaczne źródło wiedzy na temat leczniczych parametry pożwienia. Skrupulatny przegląd poszczególnych grup (zboża, warzywa, strączkowe, owoce, orzechy, nasiona, produkty pochodzenia zwierzęcego) ma ułatwić czytelnikowi dobór produktów, których potrzebuje do wzmocnienia swojego organizmu zgodnie z jednostkowymi potrzebami.
Autorka nakłania do spożywania świeżego, naturalnego pożywienia przygotowanego tak, by jak najpełniej użyć zawarte w nim cenne składniki. Zwraca też uwagę na to, że nowa dietetyka nie klasyfikuje produktów według zawartości części pokarmowych, lecz według ich witalności.Zdaniem Autorki pokarm przetworzony przemysłowo to posiłek martwy.
Natomoast żywy biologicznie pokarm zapewnia człowiekowi energię. Wszyscy powinniśmy posiadać to na uwadze, dokonując powszednich wyborów żywieniowych.dopełniającą atrakcją tej pozycji jest dołączona płyta DVD z instruktażem domowego wypieku chleba.