nowe rozszerzone i uaktualnione wydanie bestsellerowej Odnowy na talerzu. Książka jest owocem osobistych doświadczeń autorki, która odzyskała zdrowie dzięki specjalistycznym źródłom wiedzy i codziennej praktyce w kuchni.
Odnowa na talerzu została wzbogacona o kilkanaście nowych przepisów, a także świeże treści. Zdrowe odżywianie zniża ryzyko wystąpienie wielu chorób, zagwarantuje korzystną kondycję i gwarantuje skuteczność umysłu do późnych lat życia.
Bożena Żak-Cyran poleca dietę opartą na białku roślinnym, jako znacznie zdrowszą od klasycznej, w której dominują produkty pochodzenia zwierzęcego. Autorka prezentuje, jak bratać potrawy ze zbóż z potrawami z roślin strączkowych, warzyw i nasion, tak żeby uzyskać źródło pełnowartościowego i lekkostrawnego białka roślinnego, zawierającego niezbędne dla organizmu elementy mineralne, witaminy i nienasycone kwasy tłuszczowe.
pokaźna liczba warzyw w diecie utrzymuje właściwą równowagę kwasowo-zasadową. Taki sposób żywienia zniża ryzyko chorób, zagwarantuje dobrą kondycję i gwarantuje sprawność umysłu do późnych lat życia.