Uaktualnione i rozszerzone wydanie bestsellerowej książki, która zmieniła życie wielu milionów osób na całym świecie
Naukowcy nie posiadają żadnych wątpliwości, a wyniki ich badań są jednoznaczne – każdy może znacząco obniżyć ryzyko rozwoju raka, chorób serca czy cukrzycy, zmieniając swoją dietę.
Ponad trzydzieści lat temu światowej sławy specjalista w zakresie nauk o odżywianiu T. Colin Campbell wraz ze swoim zespołem rozpoczął w Chinach wyjątkowy projekt badawczy. Było to najobszerniejsze z przeprowadzonych kiedykolwiek badań nad związkiem między dietą a rozwojem chorób cywilizacyjnych. Uzyskane wyniki i przeprowadzone doświadczenia przekonały naukowców o krzywdzącości diety bogatej w białko zwierzęce i ogromnych korzyściach zdrowotnych wynikających ze spożywania nieprzetworzonych produktów roślinnych.
W 2005 roku dr T. Colin Campbell z synem Tomem, też lekarzem, podzielili się swoją wiedzą ze wszystkimi, pisząc innowacyjne zasady odżywiania, które lubiano za jeden z najważniejszych tytułów w historii o diecie i zdrowiu.
Wzbogacone nowymi treściami drugie wydanie tej rewolucyjnej książki mieści najnowsze, niepodważalne dowody dobroczynnego wpływu diety roślinnej na nasze zdrowie i aktualne informacje o zmianach w systemie medycznym i korzyściach, jakie mogą odnieść pacjenci z rosnącego zainteresowania żywieniem opartym na produktach roślinnych.
postępowe zasady odżywiania – wydanie powiększone i uaktualnione to książka, która niesie jasne i zwięzłe przesłanie, obalając przy tym liczne mity na temat zdrowia i porządkując panujący chaos informacyjny.
Mleko, masło, schabowy, wszystkiego rodzaju „gotowce" – wielu z nas nie wyobraża sobie, iż można jadać inaczej, choć to właśnie nadmiar białka, tłuszczu i żywności przetworzonej powoduje, iż chorujemy. Po przeczytaniu pierwszego wydania progresywnych zasad odżywiania wielu moich pacjentów postanowiło uważniej przyglądać się temu, co ma na talerzu. Wydanie drugie, wzbogacone o wstrząsające statystyki i omówienie najnowszych badań, jest jeszcze bardziej przekonujące – uważam, że książka Colina i Tomasa Campbellów może odmienić (a czasem nawet ocalić) życie. Jej najważniejszy przekaz: to, czy będziemy radować się zdrowiem, zależy nie tylko od genów czy leków,przeważnie od nas samych.
Iwona Kibil, dietetyk, blogerka (Wegecentrum, Roślinny Dietetyk)
Książka, oparta na wieloletnim, starannym, dociekliwym badaniu, przedstawia zaskakujące odpowiedzi na najważniejsze pytania dotyczące żywienia: Co tak naprawdę sprawia raka? Jak możemy wydłużyć nasze życie? Co zatrzyma epidemię otyłości?
Neal Barnard, lekarz medycyny, przewodniczący PCRM (Komitet Lekarzy na rzecz Medycyny Odpowiedzialnej)
To jedna z najważniejszych książek o odżywianiu, jakie kiedykolwiek powstały – przeczytanie jej może uratować ci życie.
Dean Ornish, profesor medycyny klinicznej na Uniwersytecie Kalifornijskim, założyciel i przewodniczący Instytutu Badań z zakresu Medycyny Prewencyjnej
Jestem przekonany, iż to, co jemy, ma ogromny wpływ na nasze zdrowie. Nie interesują mnie plotki czy treści zawarte w reklamach, tylko potwierdzone fakty. Badania naukowe nieustannie dostarczają nam nowej wiedzy i warto zapoznać się z tymi najciekawszymi. Nowatorskie China Study do nich należy. Potwierdziło ono, że dieta roślinna jest naprawdę prawidłowym sposobem uniemożliwiania wielu chorobom. Ilość zachorowań na miażdżycę, cukrzycę czy choroby nowotworowe jest przygnębiająca. Już czas na rzetelną wiedzę i zmianę nawyków żywieniowych!
Maciej Miecznikowski, muzyk, wokalista, aktor, współzałożyciel Fundacji „Wiemy, co jemy" Nauka i Edukacja Społeczna dla Zdrowia (www.wiemycojemy.org)
Jestem wegetarianką od wielu lat. Moje dzieci – od urodzenia. Czy zadawano mi pytania o słuszność używania takiej diety? wyjątkowo często. Czy słyszałam, że z własnym życiem mam prawo robić, co chcę,
ale nie powinnam ryzykować zdrowiem moich córeczek? Tysiące razy. Świadomość społeczeństwa zmienia się powoli, ale książka innowacyjne zasady odżywiania to krok milowy w dziedzinie dietetyki. Wywraca do góry nogami wszelkie piramidy żywieniowe i na przykładzie wieloletnich, przeprowadzonych na gigantyczną skalę badań prezentuje, jakie stosować metody,cieszyć się zdrowiem w każdym wieku. To lektura obowiązkowa dla wszystkich niedowiarków!
Monika Mrozowska, aktorka, autorka książek kulinarnych
Uważam,informacje na temat korzyści płynących z diety opartej na nieprzetworzonych produktach roślinnych są najistotniej odkrywczą wiedzą w historii zachodniej medycyny. Nie jest to ścieżka mocno wydeptana, lecz jestem pewien, iż stanie się autostradą przyszłości. Nie mamy innego wyjścia.
T. Colin Campbell