Kluczem do korzystnie zbilansowanej diety jest sezonowość - warto zwracać na nią uwagę przy robieniu zakupów. Dzięki czemu mamy szansę na zdrowsze życie i wspomagamy działalność lokalną. W dobie globalnych rynków i technice wspomagających wytwarzanie żywności często zapominamy, że najpyszniejsze warzywa i owoce to te, które dojrzewały we właściwym sobie czasie i miejscu.
Wspomagacze i warunki transportu nie tylko psują ich smak, lecz i zmniejszają wartości odżywcze. Warto więc wiedzieć, co i kiedy wrzucić do koszyka i do garnka. W ustaleniu wegańskiego menu z uwzględnieniem sezonowości pomagają doświadczone dietetyczki na co dzień pracujące w warszawskiej poradni Dietosfera.
W książce znajdziesz: dane o korzyściach płynących ze stosowania diety wegańskiej, makro- i mikroskładnikach w żywieniu weganina, źródłach białek, tłuszczów, węglowodanów, witamin i minerałów, składnikach niedoborowych w diecie wegańskiej i sposobach ich uzupełnienia, przepisy na nieszablonowe wegańskie dania z uwzględnieniem sezonowości produktów.
Powyższy opis pochodzi od wydawcy.