Zależy ci na twoim zdrowiu i chcesz się lepiej odżywiać, lecz gubisz się już w tych wszelkich dietach, o których słyszysz każdego dnia? Próbujesz dobrać trafny dla siebie plan żywieniowy, ale ciągle nie możesz znaleźć takiego, który byłby rzeczywiście zdrowy i jednocześnie należycie wpasowałby się w twoje gusta kulinarne? Najprawdopodobniej ta książka pomoże ci rozwiązać ten problem. Zamiast jednoczyć się do gotowych diet teraz po prostu zaczniesz się zdrowo odżywiać.
Z naszego poradnika dowiesz się wszystkiego o 200 najważniejszych produktach, po które sięgasz każdego dnia. A jeśli znajdą się wśród nich takie, które do tej pory gościły na twoim stole raczej sporadycznie, przekonasz się, dlaczego warto jadać je częściej. Bo to jest właśnie klucz do zdrowego odżywiania – wiedzieć, dlaczego coś jest dla nas dobre i dlaczego niektóre pokarmy są złe. Poznaj więc wartości odżywcze i cechy lecznicze poszczególnych produktów spożywczych, zrozum działanie zawartych w nich cennych substancji, zobacz ekspresowo ich wartość kaloryczną, zawartość tłuszczów, białka i węglowodowanów, indeks glikemiczny czy wskaźnik zakwaszania organizmu (PRAL) – wszystkie informacje przekazane są w oparciu o najnowsze wyniki badań naukowych. Dzięki tej książce zaczniesz w optymalny sposób zespalać produkty w potrawach i będziesz je bezbłędnie przygotowywać i przechowywać. Nauczysz się także wybierać z oferty sklepów produkty najświeższe i najwyższej jakości, które w cale nie muszą być drogie.
W szybkim odnalezieniu niezbędnych danych pomaga komfortowe uporządkowanie produktów w pokaźniejszych grupach, takich jak produkty mleczne, mięso i jajka czy rośliny przyprawowe i szczegółowy indeks. Trudniejsze terminy pojawiające się w tekście zostały objaśnione w słowniku na końcu książki.
Zdrowie rzeczywiście zaczyna się na talerzu, a zdrowe odżywianie wcale nie jest skomplikowane!
Pokrewne produkty