To nad wyraz funkcjonalna i kolorowa książka kucharska, w której na 500 zdjęciach krok po kroku pokazano podstawowe techniki i najlepsze przepisy na przetwory w słoiczkach. Idealne fotografie zrobione zostały z góry.
Przy przepisach zamieszczono także fotograficzne mapy komponentów: starczy spojrzeć na fotografie, aby już na pierwszy rzut oka przekonać się, co jest konieczne do przygotowania zamkniętych w słoikach i butelkach pyszności i śledzić kolejne etapy perfekcyjnego wykonania przepisu.
Na początku książki znajduje się cenne wprowadzenie poświęcone podstawowym technikom wyparzania słoiczków i przechowywania w nich przetworów, bez narażania się na ryzyko ich zepsucia. Dalej są 3 rozdziały: przetwory warzywne, słodkie konfitury i nalewki.
Każdy rozdział opatrzono bogatym wstępem zawierającym informacje o cechach specyficznych, właściwościach i zaimplementowaniu produktów, które są niezbędne do wykonania przekazanych przepisów na weki. Przepisy są przypasowane do wykorzystania domowego.
podane ilości części zezwalają na przygotowanie 4–6 słoiczków mieszczących po 150 g przetworów warzywnych i 250 g owocowych weków. Z kolei w przypadku nalewek najwygodniej jest sięgnąć po butelki o pojemności 1 litra.
Tytuł Do słoika i butelki pyszne nalewki i przetwory z owoców i warzyw Autor Barbara Torresan Tłumacz Krystyna Kozak Wydawnictwo Jedność EAN 9788379718023 ISBN 9788379718023 Kategoria Kuchnia,diety\Kuchnia liczba stron 224 Format 19.5x24x1.5 cm Rok wydania 2019 Oprawa Miękka Wydanie 1 Waga 0.722 kg