Esencja kuchni włoskiej, najlepsze i za razem sprawdzone przepisy teraz w jednej publikacji. Wydawcą książki jest czołowy wydawca włoskich książek kulinarnych - Food Editore. Wszystkie przepisy zamieszczone w tej książce zostały tworzone w ich redakcyjnej kuchni i tam też zrobiono fotografie, ilustrując niejednokrotnie krok po kroku sposób przygotowania potraw.
Ta książka to absolutna klasyka kulinarna wydana w najwyższej jakości edytorskiej.
mieści 1000 najlepszych przepisów kuchni włoskiej, począwszy od przekąsek po desery. Dodatkowo zamieszczono w niej dział z potrawami, które nie zawierają glutenu, laktozy, mięsa i ryb. To duże kompendium kulinarne wzbogacono także o poradnik gotowania krok po kroku, więc publikacja jest perfekcyjną pomocą dla wszelkich, którzy oprócz receptur chcieliby posiadać pod ręką szczegółowy opis sposobów wykonania smacznych dań. W książce pokazano ponadto główne składniki poszczególnych potraw, by podkreślić, jak obfite znaczenie ma ich jakość.
Publikacja jest wspaniałym pomysłem na podarek na dużo różnych okazji.
„O kuchni włoskiej powstało już niemało książek i poradników, jednak dzisiaj w rękach mam prawdziwe kompendium wiedzy na jej temat. I to wiedzy niebanalnej. Na ponad 700 stronach znalazły się teoretyczne opisy tego za co wielu kuchnię ubóstwia, jest o podstawach, czyli doskonałej jakości składnikach i ich pochodzeniu oraz kulinarnej poręczności, a także o tym czego każdy się powinien nauczyć: sosach, cieście, rybach, mięsie i wielu innych. Jak je wybrać, jak przygotować, a w końcu jak podać. „Złota łyżka" to książka, po którą powinien sięgnąć każdy, kto czuje do kuchni włoskiej, parafrazując, bazylię. To co mnie najistotniej uwiodło w tej pozycji to łatwość wykonania większości przepisów, występowanie przy trudniejszych instrukcji „krok po kroku" i sugestia wina, które można podać do przygotowanych dań".
Laura Osęka, psycholożka, psychodietetyczka, dziennikarka kulinarna, autorka książki kucharskiej
„Jedno jest pewne! Ze Złotą Łyżką pomysłów ani na obiad i ani na kolację Wam nie zabraknie! A przy okazji łykniecie dużo wiedzy!"Bartek Kieżun, Krakowski Makaroniarz
Tytuł Złota łyżka 1000 najlepszych przepisów kuchni włoskiej Autor Giovanni Ballarini Wydawnictwo Jedność EAN 9788381440707 ISBN 9788381440707 Kategoria Kuchnia,diety\Kuchnia liczba stron 768 Format 19.5x26.5x5.2 cm Rok wydania 2019 Oprawa Twarda Wydanie 1 Waga 2.245 kg