Zdrowe odżywianie nie musi dużo kosztować! starczy, że sięgniemy po polskie super produkty, pełne witamin, antyoksydantów, związków mineralnych, zamiast szukać po sklepach ich egzotycznych odpowiedników...
Superfoods to produkty naturalne, nieprzetworzone, które wykazują niezwykłe cechy w uniemożliwianiu i leczeniu licznych schorzeń, m.in. Cukrzycy, chorób układu nerwowego lub krążenia i wielu nowotworów. Superfoods posiadają swych zagorzałych orędowników wśród wielbicieli zdrowego odżywiania. Lecz są też osoby, które podchodzą do nich sceptycznie, jako do kolejnej nowinki, przejściowej mody. Ta książka jest dla jednych i drugich.
Pierwsi dowiedzą się, że wcale nie trzeba poszukiwać egzotycznych produktów. Okazuje się, że to co najlepsze, mamy tuż pod ręką. Superfoods można bowiem zbierać w polskich lasach, wykopywać z grządek, hodować na parapecie.
Drudzy przekonają się, że niezwykłe cechy tych produktów potwierdzone są licznymi badaniami naukowymi, a dodatkowo od wieków używane są w polskiej kuchni i naturalnej medycynie.
Małgorzata Różańska jest specjalistką do spraw żywienia człowieka, prowadzi poradnię dietetyczną. W książce opisuje produkty i podpowiada, jak najlepiej użyć zbawienne atrybuty super żywności. Dzieli się z Czytelnikiem swoją miłością do zdrowego żywienia i na podstawie własnego doświadczenia podsuwa pomysły, jak za pomocą niewyszukanych potraw wprowadzić zdrowie do swojego menu, czego dowodem są liczne przepisy