"Smakoszu! Zatop zęby w rozpływających się kartaczach z rydzami i niech poniesie cię fantazja przy gotowaniu gulaszu. Może spróbujesz także roślinnego steka, a rodzinę oczarujesz niebiańskim soczewicowym pasztetem pod pierzynką z chrzanu i legendarnym już selerem a la śledź – z ogórkiem kiszonym i sojonezem. A na koniec pokrop spotkanie wytrawnym ponczem.
Jedzenie zbliża ludzi. Przy jednym stole niech zasiądą wszystkożercy, ci, którzy ograniczają jedzenie mięsa, oraz wegetarianie i weganie.
ale mięso to jeden z podstawowych składników polskiej kuchni, wcale nie jest niezastąpione. Wegański stół jest jednakowo bogaty, różny i uginający się od pyszności jak ten klasyczny. Tutaj każdy wyszuka coś dla siebie: zwolennik typowej polskiej kuchni oraz entuzjasta nowych smaków.
Ta książka to kompozycja ponad stu rewelacyjnych i stuprocentowo roślinnych przepisów na śniadania, obiadki i podwieczorki, zupy, drugie dania i desery. Codzienne i świąteczne.
Alicja Rokicka bierze pod nóż regionalne receptury. Ukazuje je w wersji bezmięsnej z interesującym twistem. Wszystko lokalnie i sezonowo. Każda z potraw spełni oczekiwania nie tylko w Wigilię, sporanoc czy na przyjęciu noworocznym,choćby u cioci na imieninach.
Te święta nie mogą się nie udać!
Kopytka, rosół z lanymi kluskami, pyzy czy chrupiąca panierka kotletów schabowych – to moje wspomnienia z dzieciństwa. Okazuje się, iż smaki, które kojarzymy z niedzielnym obiadem u babci, mogą być równie pyszne także w roślinnym wydaniu.
Świętujemy! to pozycja dla wszelkich, którzy z nostalgią marzą o smakach dzieciństwa, ale też punkt wyjścia dla mam i babć, które głowią się, co zrobić na obiad czy imieninową ucztę, żeby trafić w gusta całej rodziny, zwłaszcza gdy przy stole posiadają zasiąść młodsi (i starsi) weganie. Inspirację znajdą tu również kucharze szykujący się do roślinnego wesela – Wegan Nerd demonstruje, że okolicznościowa kuchnia roślinna to nie tylko faszerowana papryka. Polecamy.
Maciej Otrębski, RoślinnieJemy
Książka Alicji to pozycja obowiązkowa nie tylko dla wegan, lecz dla wszelkich, którzy chcieliby spróbować kuchni roślinnej, nie rezygnując przy tym z konwencjonalnych smaków. Zagłębiając się w przepisy Wegan Nerd, poczujecie zapach świątecznego poranka i ciepło domowego ogniska. Dzięki nim przygotujecie takie potrawy, które zyskają zachwyt nawet najistotniej wymagającej cioci! Polecamy z całego serca.V
Justyna Jaszczyk, Vegan Chalenge"
Jedzenie zbliża ludzi. Przy jednym stole niech zasiądą wszystkożercy, ci, którzy ograniczają jedzenie mięsa, oraz wegetarianie i weganie.
ale mięso to jeden z podstawowych składników polskiej kuchni, wcale nie jest niezastąpione. Wegański stół jest jednakowo bogaty, różny i uginający się od pyszności jak ten klasyczny. Tutaj każdy wyszuka coś dla siebie: zwolennik typowej polskiej kuchni oraz entuzjasta nowych smaków.
Ta książka to kompozycja ponad stu rewelacyjnych i stuprocentowo roślinnych przepisów na śniadania, obiadki i podwieczorki, zupy, drugie dania i desery. Codzienne i świąteczne.
Alicja Rokicka bierze pod nóż regionalne receptury. Ukazuje je w wersji bezmięsnej z interesującym twistem. Wszystko lokalnie i sezonowo. Każda z potraw spełni oczekiwania nie tylko w Wigilię, sporanoc czy na przyjęciu noworocznym,choćby u cioci na imieninach.
Te święta nie mogą się nie udać!
Kopytka, rosół z lanymi kluskami, pyzy czy chrupiąca panierka kotletów schabowych – to moje wspomnienia z dzieciństwa. Okazuje się, iż smaki, które kojarzymy z niedzielnym obiadem u babci, mogą być równie pyszne także w roślinnym wydaniu.
Świętujemy! to pozycja dla wszelkich, którzy z nostalgią marzą o smakach dzieciństwa, ale też punkt wyjścia dla mam i babć, które głowią się, co zrobić na obiad czy imieninową ucztę, żeby trafić w gusta całej rodziny, zwłaszcza gdy przy stole posiadają zasiąść młodsi (i starsi) weganie. Inspirację znajdą tu również kucharze szykujący się do roślinnego wesela – Wegan Nerd demonstruje, że okolicznościowa kuchnia roślinna to nie tylko faszerowana papryka. Polecamy.
Maciej Otrębski, RoślinnieJemy
Książka Alicji to pozycja obowiązkowa nie tylko dla wegan, lecz dla wszelkich, którzy chcieliby spróbować kuchni roślinnej, nie rezygnując przy tym z konwencjonalnych smaków. Zagłębiając się w przepisy Wegan Nerd, poczujecie zapach świątecznego poranka i ciepło domowego ogniska. Dzięki nim przygotujecie takie potrawy, które zyskają zachwyt nawet najistotniej wymagającej cioci! Polecamy z całego serca.V
Justyna Jaszczyk, Vegan Chalenge"