W książce przedstawiono zagadnienia związane z metodami doskonalenia genetycznego zwierząt, zwiększone o przykłady ich zastosowania w programach hodowlanych dla bydła mlecznego, bydła mięsnego, trzody chlewnej i drobiu.
niewielka wiedza z zakresu dziedziczenia i statystyki jest wprowadzona jako tło umożliwiające zrozumienie mechanizmów i narzędzi stosowanych w pracy hodowlanej. Wybór licznych schematów, wykresów i tabel ułatwia przyswojenie wiedzy i na licznych przykładach ergonomicznych przedstawia skutki jej wykorzystywania.
Wiedza prezentowana jest w kontekście ciągłych zmian w wytwarzaniu zwierzęcej i wskazuje na potrzebę dostosowania celów hodowlanych do oczekiwań społecznych, żeby dalszy rozwój hodowli czynił ją jeszcze bardziej jednostajną.
Zagadnienia omawiane w podręczniku wprowadzane są stopniowo, zaczynając od podstaw dziedziczenia, zmienności cech i podobieństwa genetycznego, by przedstawić kluczowe pojęcie selekcji. Następnie są rozwijane o wiedzę z zakresu wartości hodowlanej, w tym genomowej wartości hodowlanej, która stanowi podstawę selekcji genomowej i jest standardem w doskonaleniu wielu ras i gatunków zwierząt gospodarskich.
Podręcznik posiada również informacje na temat zasad prowadzenia doboru do kojarzeń i krzyżowania, korzyści z coraz powszechniej stosowanych biotechnik rozrodu i obszarów poszerzającej się współpracy międzynarodowej.
Poszczególne elementy programów hodowlanych są rozwinięciem wcześniej wprowadzonych zagadnień. Dostępnie przedstawiono mnóstwo podejść użytkowanych w nowoczesnych programach hodowlanych do maksymalizacji postępu hodowlanego i minimalizacji negatywnych skutków selekcji.
Nie brakuje także danych na temat zasad optymalizacji programów hodowlanych, organizacji hodowli oraz edukacji i doradztwa hodowlanego.