Bestseller „New York Timesa"
Kulinarna książka roku według prestiżowego „Observer Food Monthly"
WEGETARIAŃSKA KUCHNIA AUTORA JEROZOLIMY NIE TYLKO DLA JAROSZY!
różnorodność Yotama Ottolenghiego to seria 120 przepisów na wegetariańskie potrawy, łączących intrygujące aromaty i niebanalne smaki, które zadowolą czytelników poszukujących nowego, odkrywczego spojrzenia na warzywa. Autor czerpie natchnienie ze swych śródziemnomorskich korzeni i zamiłowania do wyśmienitych składników. W kolejnych rozdziałach ukazuje zalety zieleniny, bakłażanów, warzyw kapustnych i cebulowych, ryżu, a także innych ziaren, makaronów, roślin strączkowych, cukinii, owoców, grzybów i pomidorów – we wszelkich odmianach, kolorach i konsystencjach. Sam nie jest wegetarianinem, ale ma odkrywcze podejście do dań warzywnych i wykorzystuje interesujące połączenia intensywnych smaków i aromatów. Oryginalne przepisy autora oraz towarzyszące im żywe, apetyczne fotografie tworzą zbiór niezastąpiony w kuchni jarskiej, potrzebny także osobom niestroniącym od mięsa.