Stale staramy się usprawniać rytm życia, a liczba spraw do załatwienia zmusza nas do nieprzerwanego i szybkiego podejmowania decyzji. Jak ocalić własne emocje i spróbować zachować spokój$624 Pragniemy chronić własną przestrzeń, z uwagą dokonywać przemyślanych wyborów, i choć na chwilę powstrzymać tempo.
Ta książka ma być właśnie takim przystankiem, krótką chwilą dla siebie i bliskich, pomysłem na miłe spędzenie czasu. Geneza Odkrywania smaku jest prosta. Pan Marek Kondrat otrzymał od panów Jana i Filipa Wieczorkiewiczów propozycję, by dobrał wina do karty menu przygotowanej dla powstającego w Gdańsku hotelu Hilton.Temu z pozoru rutynowemu działaniu zaczęły jednak towarzyszyć eksperymenty w poszukiwaniu i łączeniu smaków.
Nie chodziło o znajomość niesprężystych reguł, a raczej o poszukiwania smaku,,genialnego". Już śladowe zmiany składników potrawy albo sposobu jej przygotowania wpływały na percepcję smakową w połączeniu z winem i tym samym na jego,,przydatność".
Jakich wrażeń smakowych dostarcza wino$625 Jakie części smakowe potrafi uwypuklić, a co niweczy$626 Jakie połączenie jest uniwersalne i gwarantuje poczucie przyjemności, jeśli chodzi o końcowy efekt$627 Nie powinien przecież dominować smak choćby z największą trosceą przygotowanego jedzenia ani wybornego wina.
Chodziło o szczególnego typu mariaż, perfekcyjny związek i satysfakcję odbiorcy. Dokonanie odpowiednich wyborów to szeroka odpowiedzialność wobec tych, którzy nam zaufali. Ale dzięki tym eksperymentom i wiedzy kucharzy oraz somelierów wielu ludzi będzie mogło rozkoszować się unikalnym smakiem.
Po kilku sesjach winno-kulinarnych, podczas których ze skupieniem wąchali dojrzałe pomidory i próbowali jak smakują w połączeniu z różnymi winami w zależności od stopnia zredukowania sosu, który może być odrobinę bardziej słodki lub słony.
Jak smakuje sauvignon zagryzane selerem naciowym$628 Te swoiste warsztaty miały na celu odejście od skostniałych ogólnie obowiązujących kanonów. Powyższy opis pochodzi od wydawcy.