"Jedzenie nie powinno i nie może wywoływać w nas ciągłego niepokoju i poczucia winy. W świecie, w którym jedzenie stało się fetyszem i typym religii, a zaburzenia odżywiania są normą u kobiet i panów, warto ostudzić temperaturę. Ta książka uspokaja nastroje.
Autorki (znana dietetyczka i dziennikarka), biorą na warsztat mity dotyczące „właściwego odżywiania”.
Czy gluten naprawdę szkodzi?
Dlaczego nie możemy schudnąć?
Czy warto robić detoks?
To ogromna przyjemność czytać zapis atrakcyjnego dialogu mądrych pań, odnoszących się do świata ze zdrowym dystansem i ceniących życiowe wybory innych. Jest to książka dla wszelkich tych, którzy chcą w mądrzejszy sposób decydować o swym życiu. Tomasz Sobierajski Everything in moderation: „wszystko z umiarem” – mawiał mój szkocki teść za Markiem Twainem. Dziewczyny potrafią przekuć tę maksymę w fascynującą opowieść o tym, co i jak powinniśmy jeść. Agnieszka Piskałą A jest arcyinteligentną osobą z znacznym poczuciem humoru i dystansem do świętych „praw dietetyki”. Krystyna Romanowska ma zdrowy rozsądek i pazur. Monika Zamachowska Agnieszka Piskała ma unikatowy talent. Jako dietetyk nie tylko zna się na rzeczy, ale potrafi kapitalnie przekonać do siebie. Jej się po prostu ufa. Michał Olszański"