Chcesz zdrowo się odżywiać i jednocześnie zadbać o planetę?
Jedz dużo warzyw i niewiele mięsa! Poznaj kuchnię w duchu fleksitarianizmu!
Minęły już czasy, kiedy codziennie na stole musiał się pojawić kawałek mięsa. Jednak dieta wegetariańska, choć coraz bardziej modna, ze względów zdrowotnych albo po prostu z tęsknoty za niektórymi smakami, nie jest dla każdego. Rozwiązaniem „między" jest fleksitarianizm, czyli kuchnia w większości roślinna, jednak dopuszczająca od czasu do czasu produkty pochodzące od zwierząt.
Michalina Dudowicz, autorka popularnego profilu na Instagramie inmykitchen_pl, dzieli się swoimi doświadczeniami związanymi z elastycznym sposobem jedzenia – naturalnym i bez wyrzeczeń. W książce wyszukasz przepisy na śniadania, obiady i kolacje; makarony, sałatki, tapasy i desery. Jajka sadzone po azjatycku? Placuszki jogurtowe z sosem borówkowym i limonką? Tarta ze szparagami i szynką dojrzewającą? A może pieczone marchewki z dipem z ricotty?
Dzięki tej książce bez trudu skomponujesz fleksitariańskie menu. Rozciągliwe, pyszne, zdrowe i proste do użytkowania! Skusisz się?