"kasza jaglana i proso • siemię lniane • chia • ryż • gryka • owies
pszenica • amarantus • jęczmień • komosa ryżowa
Ta książka to kolejny zbiór oryginalnych przepisów Dominiki, połączenie smaków domowej kuchni i egzotycznych podróży.
Rozsmakuj się w prosiance z gruszkami, jaglanym smoothie i bezkompromisowym dżemie z chia.
Upiecz dyniowe muffiny jęczmienne i chleb pełnoziarnisty.
Skosztuj pysznej czerwonej kapusty z komosą ryżową i winogronami.
100 pomysłów na proste dania na bazieprzystępnych towarów.
Potrawy bezmięsne, wersje bez glutenu i wegańskie.
***
Nie zniknęła z pierwszą książką, wręcz przeciwnie. Idzie własną drogą, robiąc coś, co zwraca uwagę. Dominika świadomie korzysta z rynkowych nowości, takich jak superfoods, lecz nie zapomina o rodzimych produktach, z reguły kaszach. Jej dania są piękne, pełne barw i precyzyjnie dobranych smaków.
Eliza Mórawska, autorka książek i bloga White Plate
W rękach Dominiki ziarna, ziarenka i nasiona odsłaniają swoje nowe oblicze i dają początek pełnym wyrazu, niebanalnym, a równocześnie łatwym daniom, które samym swoim widokiem rozbudzają apetyt.
Małgosia Minta, dziennikarka kulinarna, autorka bloga Minta Eats
Trudno uwierzyć, że garść ziarenek może być tak inspirująca. Ta książka aż kipi od ciekawych pomysłów. Dominika wyciąga z ziaren ukryty potencjał i z lekkością nadaje im smaczną formę. Czasem odświeża konwencjonalne receptury, dodając im współczesnego twista. Czasem stawia na orientalne smaki i przenosi je na grunt rodzimy. Jest świeżo, lekko i pysznie.
Małgosia Dzięgielewska, autorka bloga Pieprz czy Wanilia
Dominika Wójciak – zwyciężczyni trzeciej edycji programu MasterChef. Autorka bloga Kulinarne Bezdroża oraz książek Warzywo i Kulinarne opowieści. Felietonistka miesięcznika „Pani”. Uwielbia zespalać gotowanie z dalekimi podróżami. Jej zdolności kulinarne docenił sam Gordon Ramsay."