Głównymi adresatami monografii są osoby atrakcyjne się problematyką turystyki wiejskiej i krajobrazu rolniczego, a w szczególności możliwością rekreacyjnego i turystycznego zastosowania zasobów gospodarstwa rolnego.
W opracowaniu przedstawiono na wstępie historię rolnictwa na ziemiach polskich, ukazano zmiany w sposobie gospodarowania, przedstawiono gatunki roślin wykorzystywane poprzez człowieka od zamierzchłych czasów.
wyróżniono również rolę zwierząt na przestrzeni wieków. Kolejnym ważnym punktem poruszonym w niniejszej książce jest analiza możliwości prowadzenia turystyki i rekreacji na obszarach wiejskich, jako jednego z komponentów ich wielofunkcyjnego rozwoju oraz wykorzystania istniejącego zaplecza i zasobów gospodarstwa rolnego pod kątem organizowania turystyki.
Wykazano także zależność między uprawianiem turystyki i rekreacji na wsi a walorami siedliska, topografią terenu i warunkami klimatycznymi rolniczej przestrzeni produkcyjnej. Przedstawiono perspektywy rozwoju enoturystyki w Polsce (turystyki winiarskiej związanej z uprawą winorośli w gospodarstwie rolnym), niezwykle popularnej w takich krajach jak Włochy, Francja czy Austria.
Swoje miejsce w książce znalazły również rośliny zielarskie „wkraczające" coraz szerzej do gospodarstw agroturystycznych i ekoagroturystycznych, ale i tych tradycyjnych. Dokonano przeglądu ważniejszych grup roślin oraz gatunków zwierząt hodowlanych pod kątem ich pozarolniczego zastosowania.
Wykazano funkcje lasu we współczesnym świecie (funkcja gospodarcza, ekologiczna i społeczna), w tym ogromny związek lasów z turystyką i rekreacją. Wyeksponowano rolę stawów rybnych jako atrakcji turystycznych na obszarach wiejskich.
Nie zabrakłoinformacji związanych z użyciem zwierząt w turystyce, począwszy od zwierząt hodowlanych w agroturystyce, poprzez ich użycie prozdrowotne (apiterapia, hipoterapia), aż po rekreację (konie, kuce) i opisano pozarolnicze znaczenie produktów pochodzenia zwierzęcego.
Wszystkie wyszczególnione powyżej zagadnienia odniesiono do ich wpływu na architekturę krajobrazu wsi. Monografia ma charakter przeglądowy (dogłębna analiza dostępnej literatury tematu), z elementami badań własnych (studium przypadku, biznesplan opłacalności działalności agroturystycznej, analiza SWOT, badania ankietowe, analiza dokumentów źródłowych).
Celem opracowania jest synteza uwarunkowań dotyczących pozarolniczego użycia wiejskiej przestrzeni produkcyjnej oraz perspektyw współistnienia sektora turystycznego z działalnością rolniczą, z poszanowaniem zasad ochrony środowiska przyrodniczego i architektury krajobrazu wsi.