Viktoras Kulvinskas (ur. 23 lutego 1939 roku w Kownie (Litwa)) to naturopata, holistyczny lekarz, promotor zdrowego odżywiania, zwolennik surowej żywności i autor bestsellera Survival In the 21st Century.
Po II wojnie światowej wyemigrował z rodzicami do Stanów Zjednoczonych. Jest współzałożycielem, razem z Ann Wigmore, Instytutu Zdrowia Hipokratesa, gdzie pełnił funkcję dyrektora ds. Badań. O działalności Viktorasa Kulvinskasa pisali w swych książkach Steve Meyorowitz i Paul Nison.
Gdy w 1975 r. Ukazała się pierwsza edycja Survival In the 21st Century, książka była najmocniej imponującym naukowym zbiorem udokumentowanych dowodów na życiową rolę niegotowanego pożywienia w diecie człowieka.
Do dziś jest uznawana przez renomowanych liderów w dziedzinie zdrowia za biblię witarianizmu. V.Kulvinskas był pierwszą osobą, która spopularyzowała dawno niepublikowane prace badacza enzymów dra Edwarda Howella (Enzymy dla zdrowia i długowieczności) Zdając sobie sprawę, że nie wszyscy są gotowi albo chcą spożywać wystarczającą liczba bezkompromisowej żywności,posiadać pozytywny wpływ na poziom zdrowia, autor dodał kolejny prekursorski wymiar do swego opus magnum, kontynuując badania, rozwój i marketing suplementów diety.
Twierdzi on, że suplementy diety, takie jak algi, trawa pszeniczna, wegetariańskie preparaty enzymatyczne i ziołowe, mogą w znacznym stopniu zminimalizować skutki gotowanej żywności, toksyn środowiskowych.
Z nowych tematów, niespotkanych poprzez wiernych czytelników Wydawnictwa AST w publikacjach innych autorów, pojawia się pomiędzy innymi szczegółowo omówiony wyjątkowo ważny aspekt spożywania soku z trawy i roli chlorofilu w regeneracji krwi człowieka.
W rozdziale dużo ciał, jedna dusza autor porusza kwestię ciał energetycznych człowieka, co także zostało szczegółowe omówione w książce A. Suworina Leczenie głodowaniem, wydanej przez Wydawnictwo AST w 2022 r.