Temat odżywiania, treningów i wyśmienitego ciała, a także presja, żeby sylwetka odpowiadała określonemu kanonowi przepiękna, budzą mnóstwo emocji, niezwykle w dzisiejszych czasach, gdy social media bezustannie bombardują nas zdjęciami szczupłych, wysportowanych osób, modnymi dietami i treningami zapewniającymi natychmiastowy efekt odchudzający.
Niestety takie wyidealizowane obrazki niejednokrotnie wpływają na pojawienie się negatywnych emocji w stosunku do własnego ciała, co na skutek czego może prowadzić do błędnego podejścia do odżywiania i nieprawidłowej relacji z jedzeniem.
„Psychodietetyka dla każdego, czyli o zdrowej relacji z jedzeniem", to książka dla osób, które: • nie są zadowolone z wyglądu swojego ciała, • czują negatywne emocje w stosunku do jedzenia, • boją się wielu produktów i są zagubione w gąszczu informacji na temat tego, co można, a czego nie można jeść, • zajadają emocje, • traktują odżywianie zero-jedynkowo: albo są na ścisłej diecie albo posiadają okres „dyspensy", • podejmowały niemało prób odchudzania, ale stale dopadał je efekt jojo, • mają trudność w zmianie swych nawyków żywieniowych na udoskonalone.
Publikacja asygnowana jest jeszcze dietetykom i studentom dietetyki, którzy chcą zgłębić swoją wiedzę z zakresu psychodietetyki oraz poznać ciekawostki i narzędzia, mogące ułatwić im pracę z pacjentami z zaburzoną relacją z jedzeniem.
Autorki są specjalistkami z zakresu żywienia: Joanna Jurek – doktor nauk biomedycznych ze specjalizacją immunologia i żywienie człowieka, jako pasjonatka badań naukowych ukazuje w książce najnowsze fakty i ciekawostki dotyczące dietetyki i psychologii żywienia; Kinga Wittenbeck – dietetyczka, psychodietetyczka, dzięki doświadczeniu w pracy z pacjentami z zaburzoną relacją z jedzeniem, wspiera czytelników na płaszczyźnie psychologicznej i psychodietetycznej na drodze do osiągnięcia zdrowej relacji z jedzeniem.