Książka demonstruje 25 produktów należących do superżywności i 101 przepisów na smaczne, łatwe do przygotowania potrawy z ich użyciem. Wzmacniają one system niepodatnościowy i dostarczają organizmowi najważniejszych elementów odżywczych, pomagając utrzymać go w perfekcyjnej formie.
Dzięki tej książce zdrowe odżywianie stanie się nieskomplikowane, przyjemne i osiągalne dla każdego. Autorka dzieli się wiedzą i doświadczeniem oraz sprawdzonymi sposobami na usprawnienie pracy w kuchni. Oferuje przepisy na dania jednogarnkowe, ekspresowe i nadające się do mrożenia, które pozwolą wzmocnić odporność całej rodziny oraz ograniczyć presję związaną z gotowaniem.
Podstawą tych zdrowych, smacznych i zaskakująco prostych do przyrządzenia potraw jest adekwatny dobór składników. Mają one działanie przeciwzapalne i cechy przeciwutleniające, co mobilizuje system immunologiczny do zwalczania wielu chorób, a także dolegliwości zdrowotnych. Każdy posiłek to krok w kierunku lepszej wytrzymałości.