Na całym świecie ludzie smażą placki z mąki i wody na rozgrzanej blasze. Czasami dodają jajko, mleko albo drożdże. Nazywają je różnie w swoich językach, doprawiają na słono, ostro lub słodko. Te placki to naleśniki, pankejki, serawi, bliny, tortille i dużo innych.
Z tej bogato ilustrowanej książki kucharskiej dowiecie się, jak przygotować pyszne naleśniki, kiedy wysiać ziarna na mąkę, czy prosto jest wydoić krowę, a także skąd się bierze masło. Poznacie przepisy z całego świata i przekonacie się, że WSZYSCY JEDZ NALEŚNIKI.
Smacznego! Książka składa się z dwóch części. W pierwszej znajduje się opis spożywczych części i ich pochodzenie. Dzieci mogą dowiedzieć się, co działo się z mlekiem, zanim znalazło się w kartonie na sklepowej półce.
Skąd bierze się sól, czym jest masło, jak wyhodować kurę, żeby znosiła jajka i kto mieli zboże na mąkę. Te niby proste i podstawowe dane nie muszą być wcale takie oczywiste dla współczesnych dzieci.
W drugiej części znajduje się 16 ilustrowanych przepisów na naleśniki z całego świata. Młody kucharz nie tylko będzie mógł przygotować najczęściej proste, egzotyczne danie, ale pozna również zwyczaje kulinarne z innych zakątków Świata.