Jak powstał pierwszy ser? O co chodzi z dojrzewaniem? Jak właściwie serwować i degustować sery? Czy można konsolidować słodkie wino z roquefortem? I czy ta pleśń powinna tak smakować?
Coraz częściej sięgamy po sery, jednak nie każdemu znany jest serowy savoir-vivre: jak łączyć ze sobą po szczególne gatunki i zestawiać je z winami, co podać jako dodatek. Nie bez powodu sery na desce układa się zgodnie z ruchem wskazówek zegara – zaczynając od lekkich, kończąc na tych ciężkich i bardziej wyrazi stych. Udaj się w podróż w głąb świata serwowania i degustacji serów.
Ta książka to elementarz serów europejskich i przewodnik po ich historii wzbogacony atrakcyjnymi anegdotami i wskazówkami, jak najlepiej zestawiać sery i wina. Wynajdziesz w nim wiedzę ergonomiczną dotyczącą podawania, krojenia i przechowywania serów i 40 przepisów na dania z nimi w roli głównej inspirowanych kuchnią z najróżniejszych zakątków świata.
Ten dojrzewający przewodnik będzie świetnym kompanem w trakcie wieczorów z przyjaciółmi wokół deski serów oraz wspaniałym kompendium {pomocn|przydatn)ym miłośnikom podróży smakowych.
Rozsmakuj się w serach!