Nowa powiększona wersja książki, która w pierwszym wydaniu ukazała się pod tytułem "Zdrowe wody". Woda jest ewidentnie najważniejszym elementyem organizmu człowieka. Bez niej niemożliwe jest jego dobre funkcjonowanie.
Dlatego nie dziwi nikogo fakt, że zalecenia mówią o tym, żeby przeciętnie spożywać około 2,5 litra płynów na dobę. A co jeśli ktoś nie lubi wody$120 Czym można ją zastąpić albo jak wzbogacić, aby nadal stanowiła zdrową formę nawodnienia organizmu$121 Jaką latem, a jaką zimą, wiosną czy jesienią$122 O tym w najnowszej książce Zdrowe napoje opowiada Aneta Łańcuchowska-Jeziorowska, lubiany specjalista ds.
żywienia i dietetyk. Czy wiesz, iż ludzki organizm aż w 60% składa się z wody i nie może należycie funkcjonować bez odpowiedniego jej spożycia$123 Woda w naszym ciele odpowiedzialna jest za transport, rozpuszczanie i wchłanianie substancji odżywczych, jakie dostarczamy sobie wraz z pożywieniem, zagwarantuje poprawny przebieg procesów trawienia, likwiduje toksyny, reguluje temperaturę ciała, pozwala na korzystną ruchliwość stawów, uczestniczy w procesach przemiany materii, pełni też funkcje ochronne dla narządów wewnętrznych, mózgu i rdzenia kręgowego.
Nic w naszych organizmach nie będzie funkcjonować prawidłowo, jeżeli nie zatroszczymy się o ich poprawne nawodnienie. Zdając sobie sprawę z niepodważalnej roli, jaką pełni woda w naszej codziennej diecie, Aneta Łańcuchowska-Jeziorowska, uwielbiana specjalistka ds.
żywienia i dietetyczka, postanowiła zadbać o wszelkich tych, którzy z przeróżnych względów za czystą wodą nie przepadają, co przekłada się czasem na zbyt małe, w stosunku do potrzeby spożycie. Dla tych, którzy szukają innych sposobów dla zagwarantowania sobie utrzymania trafnego poziomu płynów w organizmie i stworzyła niezwykłą książkę o zdrowych wodach smakowych na cztery pory roku.
Wzbogacenie wody o smak owoców cytrusowych, polskich warzyw czy ziół o zaskakujących jednocześnie smakach, jak i właściwościach jest więc odpowiedzią na rozterki wszystkich tych, którzy poszukiwali napojów nawadniających, smacznych i ponadto stymulujących i wzmacniających procesy zachodzące w organizmie.
Książka Zdrowe napoje została podzielona na rozdziały zgodnie z porami roku. Koncepcja tego podziału oparta jest na założeniu,w trakcie każdej z pór roku poszukujemy odmiennych inspiracji, wyzwań, ale też i innych cechy napojów, które spożywamy.
W rozdziale wiosennym zamieszczone zostały, zatem receptury zimnych wód smakowych energetyzujących oraz o właściwościach oczyszczających, rozdział letni poświęcony jest zimnym wodom intensywnie nawilżającym i odprężającym, a jesienna i zimowa część książki zagospodarowane zostały naparami uodparniającymi, kojącymi, rozgrzewającymi i wspomagającymi pracę układu trawiennego.
Wszystkie wody smakowe i napary z powodzeniem można spożywać według własnego uznania, kierując się indywidualnymi potrzebami, nastrojem czy chwilowym kaprysem, nie będąc przywiązanym li i jedynie do pogody za oknem.
W ostatnim rozdziale znalazło się 14 przepisów na domowe napoje izotoniczne, które są niezbędne do dopełniania płynów w organizmie przy wytężonym wysiłku fizycznym, dlatego ten rozdział polecamy w sposób szczególny osobom, które rekreacyjne spędzanie wolnego czasu zamieniły na intensywny, niemalże fachowy trening sportowy.
Powyższy opis pochodzi od wydawcy.