"Książka gromadzi syntetyczną analizę zmieniającego się znaczenia żywności w życiu współczesnego człowieka, równocześnie w wymiarze pozytywnym, jak i negatywnym. Uwydatnia jej znaczącą funkcję odżywczą, ale podejmuje również tematykę antropogenizacji żywności.
Człowiek bowiem ingeruje we wszystkie etapy powstawania żywności: „od pola rolnika do stołu użytkownika". W żywności zatem mogą się znaleźć: obce i naturalne nieodżywcze substancje związane z produkcją i obrotem, związki pochodzące z emisji przemysłowych, środków transportu i obróbki termicznej oraz dodatki do żywności celowo dodane, a także alergeny pokarmowe.
Dlatego znaczącego znaczenia nabiera poruszany w podręczniku problem bezpieczeństwa zdrowotnego żywności, zarówno w skali krajowej, jak i międzynarodowej." Prof. Dr hab. N. Med. Emilia Kolarzyk "Tematyka podręcznika jest zróżnicowana, a przedstawione zagadnienia wymagają interdyscyplinarnego ujęcia, stąd również autorzy opracowujący poszczególne problemy reprezentują najróżniejsze dziedziny wiedzy medycznej i przyrodniczej.
sprawia to, że poziom merytoryczny podręcznika jest wysoki, a rozdziały opracowane są w sposób rzetelny i kompetentny. Zostały uwzględnione najnowsze osiągnięcia naukowe, a także aktualne piśmiennictwo i uregulowania prawne, obowiązujące jednocześnie w Polsce, jak i w innych krajach Unii Europejskiej.
Tak napisany podręcznik wyszuka z całą pewnością szerokie grono odbiorców." z recenzji prof. Dr. Hab. N. Med. Andrzeja Borzęckiego "Z satysfakcją pragnę podkreślić, iż rozdziały związane z toksykologią prezentują szczególnie wysoki poziom naukowy, i wyrażam przekonanie, iż takie będzie też odczucie czytelników.
Z całą odpowiedzialnością rekomenduję czytelnikom podręcznik "Antyodżywcze i antyzdrowotne aspekty żywienia człowieka" pod redakcją Emilii Kolarzyk, stworzony poprzez interdyscyplinarne grono wysokiej klasy specjalistów." z recenzji prof.
dr. Hab. N. Med. Janusza Pacha Powyższy opis pochodzi od wydawcy.