E-book – "Dieta antymiażdżycowa". Linia zdrowie. Zdrowe diety
Miażdżyca, postrach XXI wieku, to nie tylko, jak się powszechnie sądzi, choroba naczyń wieńcowych otaczających serce, lecz dosłownie wszystkich tętnic w naszym organizmie! z zasady i najszybciej atakuje naczynia mózgu, serca, nerek, kończyn dolnych. Na jej rozwój największy wpływ wywiera palenie papierosów, nieduża energiczność fizyczna, stres, nadwaga, a na ogół niezdrowe odżywianie. Zmieniając złe nawyki żywieniowe, dość prosto możemy zapobiec miażdżycy i związanym z nią chorobom, takim jak: zawał serca, udar mózgu czy silne bóle nóg. Szczególnie obfite znaczenie, jednocześnie profilaktyczne, jak i lecznicze, ma właściwa, niskotłuszczowa i niskocholesterolowa, dieta. Dlaczego i jaką dietę stosować w miażdżycy, co można jeść, a jakich artykułów należy unikać? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdą Państwo w wyśmienitym poradniku Barbary Jakimowicz-Klein. Autorka książki zagwarantuje, iż przygotowanie optymalnie skomponowanych posiłków nie jest zadaniem ponad siły. Konsekwencja i wypełnianie zaleceń dietetyków poprawę i zażegnanie niebezpieczeństwa. Pamiętajmy, że nasze zdrowie zależy od nas samych! A profilaktyka jest za każdym razem tańsza i przyjemniejsza niż leczenie.