Wino z pieprzu lub z korzeni czerwonej papryki na uporczywy kaszel, orzechówka na schorzenia przewodu pokarmowego, a nalewka z dziurawca na dobry humor?
Czy to jest realne? Oczywiście! Winami i nalewkami, które swój specyficzny smak i aromat zawdzięczają owocom, ziołom i korzennym przyprawom, można się nie tylko delektować, lecz i łagodzić mnóstwo dolegliwości. Przyprawy ziołowe są bowiem nieocenione we wspomaganiu leczenia najróżniejszych schorzeń, a także w ich profilaktyce. Są one skarbnicą mikroelementów, soli mineralnych i witamin, potrzebnych do korzystnego funkcjonowania organizmu. Dlatego warto je użyć, przyrządzając pokrzepiające, wzmacniające, uzdrawiające duszę i ciało wina, nalewki oraz oleje i octy.
Barbara Jakimowicz-Klein podaje w swej książce nie tylko receptury łatwych do wykonania domowym sposobem rewelacyjnych trunków, lecz i proste przepisy na ziołowe oleje i octy, podnoszące walory zdrowotne potraw, do których są dodawane.
A zatem... Na zdrowie! Pamiętając jednak, że – co za dużo, to niezdrowo...