Atlas Kukurydza to kompendium wiedzy odnośnie najważniejszych chorób, szkodników, chwastów, a także niedoborów pokarmowych, jakie możemy spotkać w uprawie kukurydzy. Rozdział chwasty gromadzi dane o 38 najważniejszych chwastach jedno- i dwuliściennych występujących w uprawie kukurydzy.
W rozdziale znajdują się dane na temat występowania i metod ograniczania i zwalczania chemicznego chwastów. W rozdziale choroby znajduje się 9 najważniejszych chorób kukurydzy, ich obecność, rozwój, jak na dodatek sposoby zwalczania i ograniczania.
Rozdział szkodniki poświęcony jest 37 szkodnikom głównie spotykanym w uprawie kukurydzy. W rozdziale zostały przedstawione opisy wyglądu, rozwoju, a także uszkodzeń poprzez nie wywoływanych, jak w dodatku metod ograniczania i zwalczania.
Rozdział niedobory posiada dane o niedoborach elementów pokarmowych tj. Azot, fosfor, potas, magnez, siarka, wapń, cynk, bor, mangan i miedź, a także ich znaczeniu w budowaniu plonu przez kukurydzę.
W rozdziale znajdują się w dodatku opisy objawów niedoborów, które są pomocne w ich identyfikacji. W publikacji znajdują się też fazy rozwojowe kukurydzy, które są pomocne w identyfikacji czynników zagrażających uprawie kukurydzy i pomagają ustalić termin ich zwalczania.
W wydaniu książkowym Atlasu Kukurydza znajduje się część poświęcona Integrowanej ochronie kukurydzy, gdzie zostały zawarte zalecenia i organizmy pożyteczne w ochronie kukurydzy. W rozdziale poświęconym uszkodzeniom herbicydowym znajdują się informacje na temat występowania najważniejszych uszkodzeń powodowanych przez herbicydy, jak dodatkowo ich wpływ na plon, a także objawy.
Natomiast w rozdziale poświęconym anomaliom poruszone zostały zagadnienia związane z obecnośćm innych objawów, które mogą wpływać na plon albo budzić wątpliwości na temat ich zgubności. Do takich czynników należą m.in.
kolbowiechy, wielopalczastostość, nierównomierne wschody, susza czy odchylanie się koszulek. Rozdział dotyczący monitoringu agrofagów i niedoborów mieści dane na temat sposób i metod monitorowania upraw w kukurydzy.