Rozdział I. Aprowizacja Antiochii nad Orontesem w czasach cesarstwa rzymskiego. Status quaestionis – Paweł Filipczak 12
Uwagi wstępne 12
1. Zaopatrzenie w wodę 15
2. Zaopatrzenie w produkty rolne i zwierzęce 41
Rozdział II. Pokarm dla zdrowia ciała. Rośliny strączkowe, warzywa, mięso i produkty zwierzęce – Maciej Kokoszko, Krzysztof Jagusiak, Zofia Rzeźnicka 62
Cele badawcze – Maciej Kokoszko 62
Wstęp. Dietetyka, farmakologia i sztuka kulinarna w źródłach medycznych (II–VII w.) – Maciej Kokoszko, Krzysztof Jagusiak, Zofia Rzeźnicka 64
1. Rola roślin strączkowych (óspria) w świetle źródeł medycznych pomiędzy II a VII w. – Maciej Kokoszko, Zofia Rzeźnicka, Krzysztof Jagusiak 76
Soczewica – Maciej Kokoszko, Krzysztof Jagusiak 85
Bób – Krzysztof Jagusiak, Zofia Rzeźnicka 105
Łubin – Zofia Rzeźnicka 125
2. Rola warzyw w diecie na podstawie źródeł medycznych w okresie między II a VII w. – Maciej Kokoszko, Krzysztof Jagusiak, Zofia Rzeźnicka 136
Dzika flora jadalna – Maciej Kokoszko, Krzysztof Jagusiak, Zofia Rzeźnicka 153
Sałata – Zofia Rzeźnicka 178
Kapusta – Krzysztof Jagusiak 185
Rzodkiew – Maciej Kokoszko 193
Burak – Maciej Kokoszko, Krzysztof Jagusiak 199
Czosnek – Zofia Rzeźnicka 205
Cebula – Krzysztof Jagusiak 212
Por – Maciej Kokoszko 217
3. Rola mięsa w okresie między II a VII w. W świetle źródeł medycznych – Zofia Rzeźnicka 222
3.1. Zwierzęta czworonożne 235
3.2. Drób 314
3.3. Podroby i inne produkty pochodzenia zwierzęcego 385
3.4. Wyroby wędliniarskie 435
Wnioski – Maciej Kokoszko, Krzysztof Jagusiak, Zofia Rzeźnicka 457
Słowniczek wybranych terminów greckich – Zofia Rzeźnicka 465
Rozdział III. Od obżarstwa do postu – praktykowanie wstrzemięźliwości od pokarmu przez chrześcijan do VII w. – Sławomir Bralewski 472
Wykaz skrótów 532
Bibliografia 536
Źródła 536
Opracowania 558
Summary 584
Indeks osobowy 594
Indeks nazw geograficznych i etnicznych 608