Nalewki przyrządzamy i degustujemy z reguły ze względu na ich smak i aromat. Okazuje się,niemało z nich ma liczne walory prozdrowotne, ale może również np. Wchodzić w korelacje z zażywanymi przez nas lekami.
Warto skorzystać z wiedzy profesjonalistów i podejść do tematu przygotowywania nalewek bardziej świadomie. Marek Ellnain, na co dzień pracujący w aptece doktor farmacji, wzbogaca swoje receptury o profesjonalny komentarz: doradza na co zwrócić uwagę w trakcie przygotowywania napoju przytacza cechy zdrowotne punktuje osiągalne interakcje z zażywanymi lekami.
Nalewki z piwniczki farmaceuty to prawie 50 sprawdzonych receptur fachowy komentarz farmaceuty porady i wskazówki przydatne w trakcie domowego wytwarzania nalewek. Domowe nalewki. Dlaczego warto? Dziś różnorodnego typu nalewki kupić można bez większych problemów w sklepach monopolowych i spożywczych.
stworzone są przez liczne koncerny, które w swoich recepturach odwołują się do tradycji, a także dawnych metod wytwarzania. Czy jednak jest to prawda? Czy naprawdę przestrzegają rygorystycznych zasad komponowania nalewek, wśród których najważniejsza mówi, że o dobrej nalewce trzeba po prostu na jakiś czas zapomnieć, a później, kiedy już dojrzeje, należy odnaleźć ją w piwnicy? Odpowiedź na to pytanie pozostawiam Czytelnikom, podobnie jak pozostawiam im decyzję co do tego, czy napój który stanie w najbliższe Święta na stole zostanie zakupiony w pobliskich delikatesach, czy także może...
spróbujemy sporządzić go sami! – pisze Marek Ellnain we wstępie. Uzupełniającego smaczku książce dodają oryginalne ilustracje przygotowane przez Katarzynę Tużylak.