Współczesna kuchnia polska to wynik wielowiekowej tradycji kulinarnej, na którą wpływ miało sporo czynników. Jednym z nich było położenie i wynikający z tego zasób przystępnych, w tej szerokości geograficznej, minimalistycznców.
Liczne lasy od wieków dostarczały grzybów, jagód, malin i miodu, a żyzne ziemie płodów rolnych, takich jak: zboża, groch, kasze, mięso i mleko. Te i inne przystępne surowce przetwarzane były w kuchni na rozmaite sposoby, a podniebienie dawnych Polaków decydowało o wyborze z dostępnego asortymentu ulubionych dań.
Drugim czynnikiem była religia, która w czasach pogańskich nadawała rytualnych znaczeń potrawom. Pierogi, przypominające słońce z jego promieniami, wiążą się z praktykami solarnymi, które praktykowane były na terenach dzisiejszej Polski, np.
na górze Ślęży. Jajko, jako zalążek nowego życia, stało się symbolem odradzania się i początku świata, a mak, mający zasobność nasion, uważany był za symbol płodności. W czasach chrześcijańskich część pogańskich wierzeń została zaadoptowana do praktyk nowej wiary.
Pierogi np. Podawano pierwotnie jedynie w czasie świąt, a jajko jako symbol zmartwychwstania Chrystusa podawano w czasie świąt szerokanocnych...