Autorka przedziera się przez meandry różnorakich, niejednokrotnie sprzecznych i budzących wątpliwości teorii dotyczących odżywiania, udowadniając, że powrót do sprawdzonych praktyk naszych przodków może de facto zapewnić dłuższe, zdrowsze i pełniejsze energii życie. Lekarka i biochemiczka Catherine Shanahan przeanalizowała tradycje kulinarne społeczności słynących z prawidłowego zdrowia i długowieczności.
Przyglądając się takim jadłospisom jak dieta śródziemnomorska, dieta mieszkańców Okinawy czy dieta standardowa dla tzw. Niebieskich stref, autorka wyłoniła cztery wspólne nawyki żywieniowe wykształcone na przestrzeni wieków. Te filary kuchni świata nadal gwarantują praktykującym je kulturom silne, zdrowe i inteligentne potomstwo oraz aktywną, całkowitą sił witalnych starszyznę, nieodmiennie pokolenie po pokoleniu. Cztery strategie – świeża żywność, kiszonki i kiełki, mięso przyrządzane z kośćmi oraz podroby – tworzą podstawy sposobu odżywiania, który doktor Shanahan nazywa naturalnym jadłospisem ludzkim. DNA żywienia w sposób rzeczowy, poręczny, zabawny, a także zajmujący analizuje i odkrywa tajniki dobrego zdrowia, które może stać się udziałem każdego z nas bez względu na to, z jakiej pozycji wyjściowej startujemy.
Praca Cate Shanahan ukazuje dowody naukowe budzące realną nadzieję – nauka w służbie natury udowadnia, że nigdy nie jest za późno, żeby zadać o siebie i swoje dzieci.
DNA żywienia to ergonomiczne narzędzie, które pozwoli ci:
*poprawić nastrój
*uwolnić się od pokus i zwyczaju podjadania
*wspomóc płodność i zwiększyć szansę na poczęcie zdrowego potomstwa
*poprawić pamięć i zdolności kognitywne
*pozbyć się alergii i innych chorób
*zbudować silniejsze kości i stawy
*zapewnić młody wygląd i zdrowie skóry