Uzyskanie czy także utrzymanie stosownej masy ciała jest ważne w większości dyscyplin sportowych zarówno na poziomie amatorskim, jak i wyczynowym. Czasami, na poziomie rekreacyjnym, to tylko kwestia efektu wizualnego (ćwiczę, żeby lepiej wyglądać) także poprawy stanu zdrowia.
W piłce nożnej, koszykówce, biegach, kolarstwie czy tenisie zbyt pokaźna masa ciała może ograniczyć szybkość albo obniżyć wydolność organizmu, rozszerza także ryzyko urazów i kontuzji. W wielu dyscyplinach masa ciała nieraz w sposób bezpośredni wpływa na rywalizację (kategorie wagowe), a na przykład w sportach walki (boks, zapasy, MMA itp.) czy sportach sylwetkowych (kulturystyka, fitness itp.) jest ona głównym czynnikiem warunkującym sam udział w zawodach.
Z informacji wynika, iż 70–80% sportowców przyznaje się do „robienia wagi", czyli regulacji masy ciała dzięki różnorodnym metodom żywieniowym i praktykom mającym na celu zmianę składu ciała w różnym czasie i zakresie.
Książka ta przeznaczona jest dla sportowców, trenerów, fizjoterapeutów i dietetyków. Autorzy prezentują rozmaite typy żywieniowe, techniki oraz mechanizmy fizjologiczne służące regulacji masy ciała z podziałem na przybieranie lub redukcję masy w krótszym albo dłuższym okresie.
dodatkowo opisują metody i zabiegi wykorzystywane przez sportowców i wyjaśniają ich fizjologiczne podstawy wpływu na organizm. Autorzy zwrócili na dodatek uwagę na konsekwencje niewłaściwych praktyk użytkowanych przez licznych zawodników – zwłaszcza tych użytkowanych przy tzw.
uderzeniowym robieniu wagi, co oznacza redukcję choćby kilkunastu kilogramów w ciągu kilku dni. Książka ma charakter poręczny – to zbiór sprawnych wskazówek i konkretnych planów żywieniowych służących uzyskaniu zakładanej masy ciała.
Tytuł Regulacja masy ciała w sporcie. Adekwatne warianty żywieniowe oraz mechanizmy fizjologiczne Autor Krzysztof Mizera,Justyna Mizera Wydawnictwo Galaktyka EAN 9788375798753 ISBN 9788375798753 Kategoria Poradniki\Uroda i zdrowie liczba stron 232 Rok wydania 2023 Oprawa Miękka Wydanie 1