„Dzieci w kuchni" to nieskomplikowany i prędki kurs gotowania przedstawiony na ponad 500 fotografiach krok po kroku. Wszystkie komponenty i kolejne czynności zostały sfotografowane z góry: dzięki czemu starczy spojrzeć na fotografie, by zrozumieć, co jest konieczne do gotowania, nawet bez czytania przepisu.
Książka jest kolorowa i zabawna, została przygotowana z myślą o tych, którzy chcą zespolić pasję do dobrego jedzenia z radością wspólnego gotowania. Książkę inicjuje wprowadzenie na temat powiązań dzieci ze sztuką przyrządzania potraw.
Wstęp poświęcony jest podstawowym technikom wykonania posiłków, regułom zdrowego żywienia, a także sposobom, dzięki którym dziecko może bezpiecznie przebywać w kuchni. Potrawy podzielono według ich różnorodnego przeznaczenia: na śniadania, przekąski, obiady i kolacje, a także na dania świąteczne.
Posiłki zostały zaplanowane dla 4 osób, ciasta i desery dla 6–8 osób. Powyższy opis pochodzi od wydawcy.