Książka jest podzielona na cztery części. Opisane zostały w niej propozycje napojów na bazie owoców, napojów owocowo–warzywnych, takich, które zawierają wyłącznie jarzyny oraz napoje bazujące na roślinach zbożowych z dodatkiem owoców, warzyw i orzechów.
Każdy rozdział gromadzi proste, zdrowe receptury, które wzbogacą naszą dietę oraz wskazówki, jak oswoić się z nową filozofią odżywiania, uwydatniającą istotę korzystania z tego, co proponuje nam natura, takradować się prawidłowym samopoczuciem.
przekazane przepisy zredagowano w ten sposób, żeby uwzględniały łatwość przygotowania, prostotę i walor dietetyczny zdrowych napojów tłoczonych na zimno, wyśmienitych na śniadanie albo jako przekąska. W odróżnieniu od wielu innych napojów, wolno tłoczone soki naturalne stanowią cenne uzupełnienie kompletnej, zdrowej i zbilansowanej diety.
Dostarczają organizmowi wartościowe komponenty odżywcze, jak także sole mineralne, witaminy oraz błonnik zawarty w orzechach, owocach, warzywach czy roślinach zbożowych. Powyższy opis pochodzi od wydawcy.