Siedemset przepisów i sposobów jak niedrogo i do syta wyżywić rodzinę w okresie kłopotów z domowym budżetem, kryzysu gospodarczego, działań wojennych albo zagrożenia terrorystycznego. „Kuchnia na ciężkie czasy" Marcina Szczygielskiego to kryzysowy poradnik i książka kucharska zarazem. Znaleźć tu można przepisy i sposoby na ulepszone życie w czasach kłopotów z domowym budżetem, w wypadku załamania gospodarki, a choćby zagrożenia wojennego czy terrorystycznego. Dania, które możemy przyrządzić według przekazanych przez autora przepisów, są proste, smaczne, a ich komponenty niezbyt wyszukane. Po tę książkę może więc sięgnąć każdy – zarówno ktoś biegły w sztuce kulinarnej, jak i początkująca gospodyni – i to nie tylko w przypadku kryzysu". Chleb z ziemniaków, herbata i kawa robione domowym sposobem, metody suszenia warzyw, używania kuchennych odpadków albo długiego przechowywania produktów spożywczych bez lodówki – wszystko to zezwala na wielkie oszczędności. A zgromadzenie trwałych i przemyślanych zapasów może zapewnić poczucie bezpieczeństwa. Dział „Gospodarka domowa na wypadek wojny" w sporej mierze oparty został na doświadczeniach polskich gospodyń z pierwszej połowy 1939 r. Choć od tego czasu minęło dużo lat, podane przez autora sposoby radzenia sobie w sytuacji idealnej zachowały przydatność. Przepisy i metody przechowywania żywności zawarte w książce Szczygielskiego podpowiadają, jak możemy się do takiej sytuacji przygotować, aby przetrwać ją bez paniki i widma głodu.
Tytuł Kuchnia na ciężkie czasy Autor Marcin Szczygielski Język polski Wydawnictwo Latarnik ISBN 978-83-60000-48-9 Rok wydania 2007 liczba stron 230 Format epub, mobi