najszczególniej rozpoznawalna publicystka kulinarnej blogosfery, której blog został Kulinarnym Blogiem Roku 2013. Inspiruje nawet sympatyków niewegetariańskiej kuchni, którzy książką interesują się jako pomysły na doskonałe dodatki do mięs.
przedstawia magię kuchni roślinnej w książce Jadłonomia. Kuchnia roślinna - 100 przepisów nie tylko dla wegan a teraz nadaje świeże znaczenie polskiej, pospolitej bulwie selera. Marta Dymek odbyła podróże niemal dookoła świata, po to żeby przekonać siebie i Ciebie czytelniku, iż kuchnia roślinna jest superkontynentalna i dostępna dla każdego, kto ma dostęp do warzyw z bazarku Pani Grażyny albo wie, jak trafić do warzywniaka.
Nowa Jadłonomia. Roślinne przepisy z całego świata oswoi każdego, kto nie ma odwagi na kuchenne eksperymenty i pokaże, iż do naszego schabowego wyśmienicie nadaje się mizeria po koreańsku! Nota od wydawcy: Tym razem w roli głównej wystąpią polskie, sezonowe warzywa w zupełnie nowej odsłonie w przepisach z kuchni całego świata.
Bulwa selera po chińsku$253 Węgierski gulasz z papryk i boczniaków$254 Turecka zupa soczewicowa$255 Mizeria po koreańsku$256 To tylko kilka dań na zebranie sił przed wielką, roślinną podróżą! żeby kulinarnie podróżować, nie trzeba kupować egzotycznych produktów.
Niepotrzebne sąwymyślne sprzęty ani rekwizyty. Starczy udać się na najbliższy bazar albo do warzywniaka i kupić polskie warzywa, a następnie skorzystać z niepospolitych przypraw i podpatrzonych w innych kuchniach technik.
Nagle okaże się, iż warzywa znane od dzieciństwa mogą codziennie pysznie zaskakiwać. Kuchnia roślinna nie pochodzi z żadnego konkretnego kraju ani kontynentu jest wszędzie. Dlatego Marta Dymek, pracując nad nową książką, szukała roślinnych inspiracji w wielu zakątkach świata i odwiedziła ponad 50 krajów.
Zjeździła Wietnam i Tajlandię, zmarzła w Korei, ucierała pasty curry w Indiach, przemierzyła całe Bałkany, wygrzewała się na targowiskach w Maroko i rozpływała się nad świeżym awokado w Kalifornii. W końcu roślinne potrawy można spotkać pod każdą szerokością geograficzną, bez względu na temperaturę, klimat i wysokość nad poziomem morza.
Wegańskie jest zarówno meksykańskie guacamole, swojski barszcz z uszkami, afrykański gulasz z jarmużu, jak i buraczane curry z cynamonem. Jeśli tylko się wie, gdzie patrzeć, w każdym kraju łatwo można spotkać mnóstwo roślinnych przepisów, które otwierają oczy na nieporównane dotąd połączenia i umożliwiają nowo odkryć poprawnie znane warzywa.
Uwierzcie, iż zjedzenie bulwy selera po chińsku nieskończenie rozwija kulinarną wyobraźnię. Podróże przez stragany całego świata przypominają,choćby nielubiane dotąd składniki mogą być przepyszne, jeśli tylko da się im szansę i przyprawi inaczej zwykle.
Marta Dymek to autorka kultowego roślinnego bloga Jadłonomia i książki pod tym samym tytułem, która doczekała się kilkunastu dodruków. Od sześciu lat prowadzi stronę z roślinnymi przepisami, która każdego miesiąca zalicza ponad milion odsłon.
Współpracuje z najciekawszymi polskimi magazynami kulinarnymi i prowadzi autorski program kulinarny na kanale Kuchnia+ Zielona Rewolucja Marty Dymek. Uwielbia pieczone bakłażany, nie za każdym razem ma cierpliwość do ucierania pasty curry i wciąż jednakowo zadowala ją każda kolejna osoba przekonana do tego, iż kuchnia roślinna jest niewyczerpanym źródłem inspiracji.