serię książek Smaczna kuchnia, zbiór pomysłów na przeróżne potrawy, polecamy każdemu, kto choć trochę interesuje się kulinariami. W spektakularnie wydanych poradnikach znajdziecie Państwo zarówno przepisy z klasycznej polskiej kuchni, jak i te, które mają swoje źródła w innych kulturach i zakątkach świata.
-----------
prędko i prosto to niemal 130 pomysłów na smaczne i zdrowe posiłki, których przygotowanie zajmuje niedużo czasu i nie wymaga szczególnych umiejętności ani wyszukanych produktów.
zabiegani coraz bardziej cenimy swój czas, dlatego chętnie sięgamy po przepisy na prędkie i proste dania. Nasze propozycje wychodzą naprzeciw tej potrzebie: w książce odnajdziecie Państwo receptury na naleśniki, omlety, tarty, gofry, tortille i mnóstwo sporo innych nietrudnych posiłków – wytrawne lub na słodko, mięsne lub wegetariańskie, wysokokaloryczne albo fit. Większość dań może stanowić jednocześnie smaczną i wartościową przekąskę, jak i samodzielny posiłek.
-----------
Gotowanie ze Smaczną kuchnią nawet najbardziej wybredne gusta i podniebienia. Każdy odnajdzie tu coś dla siebie – kulinarni eksperymentatorzy i zwolennicy konwencjonalnej kuchni. Dzięki precyzyjnym opisom i wskazówkom każdą potrawę z całą pewnością uda się przyrządzić. Piękne albumowe wydanie polecamy także na podarek, równocześnie osobne tomy, jak w kolekcjonerskim zestawie: cztery książki z linii plus w gratisie poradnik 365 dni w ogrodzie i na działce w wysmakowanym ekspozytorze.
Przepis na ciasto francuskie z łososiem, szpinakiem i pieczarkami
komponenty:
• 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego,
• 400 g fileta z łososia bez skóry i ości,
• 200 g pieczarek,
• 200 g mrożonego szpinaku,
• 1 ząbek czosnku,
• sól, pieprz do smaku,
• masło,
• rozmącone jajko do smarowania.
Wykonanie ciasta francuskiego z łososiem, szpinakiem i pieczarkami
Łososia umyć, osuszyć i podzielić na 2 części. Każdą oprószyć solą oraz pieprzem i odstawić na chwilę do
lodówki. Pieczarki oczyścić, umyć i pokroić w plasterki albo kosteczkę. Na patelni stopić trochę masła i podsmażyć na nim pieczarki. Smażyć je niedługo, żeby zmieniły odcień i lekko zmiękły. Na koniec oprószyć je solą i pieprzem i przełożyć do miseczki. Na patelnię dodać trochę masła i wrzucić mrożony szpinak. Dusić, aż odparuje z niego woda. Doprawić go do smaku czosnkiem wyciśniętym poprzez praskę, solą, a także pieprzem. Gotowe ciasto francuskie podzielić na dwie części i każdą rozwałkować na placek. Na środku każdego placka położyć porcję szpinaku, na nim pieczarki, a na pieczarkach łososia. Boki ciasta ponacinać nożem ukośnie, a następnie nałożyć je na łososia, zamykając w ten sposób nadzienie we wnętrzu. Ciasto z nadzieniem przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posmarować po wierzchu rozmąconym jajkiem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190°C. Zapiekać około 30–35 minut.
-----------
prędko i prosto to niemal 130 pomysłów na smaczne i zdrowe posiłki, których przygotowanie zajmuje niedużo czasu i nie wymaga szczególnych umiejętności ani wyszukanych produktów.
zabiegani coraz bardziej cenimy swój czas, dlatego chętnie sięgamy po przepisy na prędkie i proste dania. Nasze propozycje wychodzą naprzeciw tej potrzebie: w książce odnajdziecie Państwo receptury na naleśniki, omlety, tarty, gofry, tortille i mnóstwo sporo innych nietrudnych posiłków – wytrawne lub na słodko, mięsne lub wegetariańskie, wysokokaloryczne albo fit. Większość dań może stanowić jednocześnie smaczną i wartościową przekąskę, jak i samodzielny posiłek.
-----------
Gotowanie ze Smaczną kuchnią nawet najbardziej wybredne gusta i podniebienia. Każdy odnajdzie tu coś dla siebie – kulinarni eksperymentatorzy i zwolennicy konwencjonalnej kuchni. Dzięki precyzyjnym opisom i wskazówkom każdą potrawę z całą pewnością uda się przyrządzić. Piękne albumowe wydanie polecamy także na podarek, równocześnie osobne tomy, jak w kolekcjonerskim zestawie: cztery książki z linii plus w gratisie poradnik 365 dni w ogrodzie i na działce w wysmakowanym ekspozytorze.
Przepis na ciasto francuskie z łososiem, szpinakiem i pieczarkami
komponenty:
• 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego,
• 400 g fileta z łososia bez skóry i ości,
• 200 g pieczarek,
• 200 g mrożonego szpinaku,
• 1 ząbek czosnku,
• sól, pieprz do smaku,
• masło,
• rozmącone jajko do smarowania.
Wykonanie ciasta francuskiego z łososiem, szpinakiem i pieczarkami
Łososia umyć, osuszyć i podzielić na 2 części. Każdą oprószyć solą oraz pieprzem i odstawić na chwilę do
lodówki. Pieczarki oczyścić, umyć i pokroić w plasterki albo kosteczkę. Na patelni stopić trochę masła i podsmażyć na nim pieczarki. Smażyć je niedługo, żeby zmieniły odcień i lekko zmiękły. Na koniec oprószyć je solą i pieprzem i przełożyć do miseczki. Na patelnię dodać trochę masła i wrzucić mrożony szpinak. Dusić, aż odparuje z niego woda. Doprawić go do smaku czosnkiem wyciśniętym poprzez praskę, solą, a także pieprzem. Gotowe ciasto francuskie podzielić na dwie części i każdą rozwałkować na placek. Na środku każdego placka położyć porcję szpinaku, na nim pieczarki, a na pieczarkach łososia. Boki ciasta ponacinać nożem ukośnie, a następnie nałożyć je na łososia, zamykając w ten sposób nadzienie we wnętrzu. Ciasto z nadzieniem przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posmarować po wierzchu rozmąconym jajkiem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190°C. Zapiekać około 30–35 minut.