Nadwaga i otyłość dotyczą coraz obszerniejszej liczby osób na całym świecie. Tkanka tłuszczowa wydziela do krwiobiegu szereg substancji, także tych działających niekorzystnie, np. Powodujących przewlekły stan zapalny, co przyczynia się do rozwoju chorób i zaburzeń metabolicznych.
Głównym celem terapii otyłości jest trwałe obniżenie masy ciała, ale presja związana z chęcią uzyskania szybkich efektów powoduje, że pacjenci często sięgają po rozwiązania niedostosowane do ich możliwości.
W dłuższej perspektywie nie przynosi to pożądanych rezultatów, a nawet może nasilać proces odkładania się tkanki tłuszczowej. Książka „Nie tylko dieta w nadwadze i otyłości" to kompendium wiedzy, które pozwala zrozumieć przyczyny przejadania się, a także stanowi pomoc w wypracowaniu zrównoważonej równowagi żywieniowej, która umożliwia trwałą normalizację masy ciała.
Publikacja asygnowana jest zwykle osobom z nadwagą i otyłością, określającym siebie jako „uzależnione", np. Od słodyczy, doświadczającym niekontrolowanych napadów apetytu oraz ich bliskim i specjalistom opiekującym się pacjentami z nadmierną masą ciała: dietetykom, lekarzom, terapeutom.