"
Konfitury, kompoty i inne konserwy owocowe. Przepisy naszych babć to książka kucharska autorstwa Pani Elżbiety.
„ Najdawniej używane i znane przetwory owocowe, chluba naszych babek i prababek, — bo nawet w dawnych, bardzo dawnych czasach, kiedy znano jedynie cukier trzcinowy, który nietylko był rzadkim przysmakiem, i który wtedy zwano „Kandyzbrot“, — już wyrabiano ogromne ilości konfitur, na oczyszczonym, tak zwanym „kijowskim sposobem“, miodzie. Wczasie wojny światowej i w pierwszych latach po niej, kiedy o cukier biały trudno było, a nasze polskie podniebienia nie mogły się tak łatwo, jak niemieckie, pogodzić z ohydnym smakiem wygotowanego z buraków cukrowych, nieoczyszczonego syropu, konfitury stały się rzadkością, wyszły prawie z użycia. Odzwyczajono się od nich, zastąpiono je przeróżnemi nieznanego składu karmelkami i marmeladami, twierdzono choćby, że konfitury są rzeczą kosztowną i zbędną, zapominano o tem, iż się pozbawia dzieci i osoby starsze zdrowego i pożywnego przysmaku, a daje im zróżnicowane surogaty, nieraz może destrukcyjne dla zdrowia.”
W książce wyszukamy następujące przepisy:
I. KONFITURY
1. Rabarbarum.
2. Czereśnie.
3. Poziomki i truskawki.
4. Róża.
5. Agrest.
6. Orzechy włoskie.
7. Maliny.
8. Porzeczki.
9. Morele, renklody, śliwki.
10. Gruszki.
11. Jabłuszka rajskie i syberyjskie.
12. Głóg i dereń.
13. Melon i arbuz.
14. Pigwy.
15. Berberys.
16. Borówki.
17. Brzoskwinie.
18. Ananas.
19. Żórawiny.
20. Pomarańcze.
21. Cytryny.
22. Kasztany.
II. GALARETY
23. Galareta agrestowa.
24. Galareta porzeczkowa.
25. Galarety: poziomkowa, truskawkowa lub wiśniowa.
26. Galareta malinowa.
27. Galareta jabłeczna.
III. DŻEMY
28. Dżem z jabłek.
29. Dżem truskawkowy.
30. Dżem porzeczkowy.
31. Dżem wiśniowy.
32. Dżem agrestowy.
33. Dżem śliwkowy.
34. Dżem morelowy.
35. Dżem pomarańczowy.
IV. SOKI OWOCOWE Z CUKREM (syropy)
36. Syrop truskawkowy.
37. Sok poziomkowy.
38. Sok malinowy.
39. Sok porzeczkowy.
40. Sok wiśniowy.
41. Sok jeżynowy.
42. Sok berberysowy.
43. Syrop pomarańczowy.
44. Syrop cytrynowy.
45. Syrop żórawinowy.
V. KOMPOTY
46. Czereśnie.
47. Wiśnie.
48. Truskawki.
49. Maliny.
50. Agrest i porzeczki.
51. Renklody i mirabelki.
52. Morele, brzoskwinie i śliwki.
53. Gruszki.
54. Melon.
VI. MARYNATY OCTOWE
55. Śliwki w occie.
56. Wiśnie w occie.
57. Gruszki w occie.
58. Melon w occie.
VII. SOKI I KONSERWY OWOCOWE BEZ CUKRU
59. Sok żórawinowy.
60. Sok malinowy.
61. Sok agrestowy.
62. Sok porzeczkowy.
63. Agrest w butelkach.
64. Jagody czarne.
VIII. OWOCE MOCZONE
65. Jabłka moczone.
66. Borówki moczone.
IX. MARMELADY, SERY, POWIDŁA
67. Marmelada jabłeczna.
68. Ser jabłeczny.
69. Marmelada malinowa.
70. Marmelada agrestowa.
71. Marmelada pomarańczowa.
72. Marmolada głogowa.
73. Marmelada ze śliwek.
74. Powidła śliwkowe.
75. Powidła z borówek.
"
bezpłatny fragment: