Autorzy prezentują w poradniku praktyczne wskazówki dla lekarzy, dietetyków, pacjentów, a także osób opiekujących się chorymi. W szczegółowy sposób przedstawiają przyczyny i objawy wyniszczenia nowotworowego.
w sytuacji terapii związanej z chorobą ważne jest leczenie wspomagające i przestrzeganie zaleceń żywieniowych. Wyszczególnioni koncentrują się na postępowaniu m.in. Przy utracie/przyroście masy ciała, zaburzeniach odczuwania smaku i zapachu, suchości w jamie ustnej, utracie apetytu, stanach zapalnych jamy ustnej i przełyku, wymiotach, biegunkach, zaparciach i niedokrwistości.
W publikacji znajdują się także wskazówki dietetyczne do stosowania po terapii onkologicznej, jak ponadto dotyczące trybu życia, w tym aktywności fizycznej, osób z nowotworem i wyleczonych. Książka posiada poręczne porady i zalecenia specjalistów z Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie.
Mogą z niej korzystać jednocześnie pacjenci, jak i lekarze podstawowej opieki zdrowotnej.