Co wspólnego mają greckie mity z dietą śródziemnomorską?
Jaka jest historia najpopularniejszego modelu żywieniowego na świecie i co tak naprawdę się na niego składa?
Czym jest helleński slow life i dlaczego Grecy kochają fasolę?
O tym wszystkim przeczytasz w kolejnej, doprawionej smacznymi anegdotami książce Sabiny Francuz, autorki bloga Głodne Kawałki, która od sześciu lat dzieli życie między Kraków i Ateny.
wyszukasz tu 80 przepisów – zarówno na konwencjonalne potrawy z rodzinnych greckich biesiad i tłocznych tawern, jak i na codzienne szybkie dania, które przygotujesz, wykorzystując komponenty z polskich targów, bazarów i lokalnych sklepów.
Poznasz także greckie historie, dzięki którym przetrzesz kulinarne szlaki, zbaczając z utartych turystycznych ścieżek. Kąpiąc się w słońcu, posłuchasz ateńskiego gwaru, pokołyszesz na spokojnym Morzu Egejskim, zajrzysz rybakom do kutrów dobijających do brzegów cykladzkich wysp. I zupełnie niepostrzeżenie dopadnie cię siga siga, grecka recepta na szczęście w zwolnionym tempie…
Fawa, keftedes, feta smażona w filo, faszerowany kalmar w cytrynowym sosie z uzo, hilopites z boczniakami i orzechami, konwencjonalny chlebek nadziewany rodzynkami i lody tymiankowe z metaxą... Ta książka to smakowita gratka jednocześnie dla hellenofilów, jak i wszystkich szukających równowagi i spokoju w kulinarnym chaosie.
Zaproś rodzinę, znajomych i nieznajomych do wspólnego stołu i otwórz swoją kuchnię i serce na greckie spojrzenie na jedzenie.
Smacznego lub – jak mawiają Grecy – καλή όρεξη!