Zapotrzebowanie na żywność w związku z powiększającą się populacją będzie rosło. Do 2050 r. Na Ziemi będzie mieszkać prawie 10 miliardów ludzi. To prawie 2 miliardy więcej teraz. Systemy żywnościowe obecnie są największym jednakowym źródłem emisji gazów cieplarnianych, głównym powodem gwałtownego spadku bioróżnorodności i skażenia wód gruntowych, a także mórz i oceanów. Książka omawia wybrane instrumenty polityki publicznej, których celem jest zmiana zachowań konsumentów i dystrybutorów żywności na bardziej zrównoważone oraz implikacje ekonomiczne, społeczne, a także środowiskowe tych instrumentów.
Z publikacji można dowiedzieć się:
czym jest zrównoważona konsumpcja i jakie są jej zasady
dlaczego w szczególnych przypadkach wskazane jest zastosowanie instrumentów rynkowych i regulacyjnych zmieniających zachowania konsumentów i dystrybutorów dotyczące żywności
z jakim profilem społeczno-ekonomicznym konsumentów była powiązana obszerniejsza akceptacja społeczna interwencji w konsumpcję i dystrybucję żywności w przeprowadzonych badaniach.
Książka skierowana jest do osób zainteresowanych zrównoważoną konsumpcją i jej miejscem w jednostajnym rozwoju oraz polityką żywnościową oddziałującą na konsumenta i dystrybucję w celu uzyskania bardziej zrównoważonego sposobu gospodarowania żywnością w duchu gospodarki o obiegu zamkniętym.
Z publikacji można dowiedzieć się:
czym jest zrównoważona konsumpcja i jakie są jej zasady
dlaczego w szczególnych przypadkach wskazane jest zastosowanie instrumentów rynkowych i regulacyjnych zmieniających zachowania konsumentów i dystrybutorów dotyczące żywności
z jakim profilem społeczno-ekonomicznym konsumentów była powiązana obszerniejsza akceptacja społeczna interwencji w konsumpcję i dystrybucję żywności w przeprowadzonych badaniach.
Książka skierowana jest do osób zainteresowanych zrównoważoną konsumpcją i jej miejscem w jednostajnym rozwoju oraz polityką żywnościową oddziałującą na konsumenta i dystrybucję w celu uzyskania bardziej zrównoważonego sposobu gospodarowania żywnością w duchu gospodarki o obiegu zamkniętym.
Tytuł zrównoważona konsumpcja a polityka żywnościowa Autorzy Anna Wielicka-Regulska, Paulina Sołtysiak Wydawnictwo CeDeWu EAN 9788381024815 ISBN 9788381024815 Kategoria Literatura, Ekonomia i biznes liczba stron 136 Format 235x165x1 mm Rok wydania 2021