Historia śledzia, żarty i anegdoty i oryginalne przepisy.
Śledź w polskiej obrzędowości jest rybą magiczną. Dawniej uznawany za potrawę najbiedniejszych, potem, ten klasyczny w oleju albo śmietanie stał się nieodłącznym elementem PRL-owskiego życia towarzyskiego. Dziś, w świecie fuzji smaków i eksperymentów kulinarnych, podbija salony i staje się rarytasem dalekim od konwencjonalnych wyobrażeń.
W książce wyszukacie:
- dane praktyczne jak kupić dobrego śledzia
- anegdoty i ciekawostki, a także obyczaje „śledziowe"
- ok. 50 przepisów podzielonych wg pór roku i przystępności sezonowych produktów spożywczych:
ZIMA - klasyki na wigilijny stół i smaki świąteczne jak śledź piernikowy z salsą malinową, czy śledź zimowy we włoskich orzechach z miodem i cynamonem
JESIEŃ - śledź z chutneyem dyniowym, śledź w grzybach, śledź halloweenowy - w czarnym sosie, czy śledź w kawie na przebudzenie przy jesiennym spadku nastroju
WIOSNA - śledź z pesto pietruszki, śledź zielony w cieście naleśnikowym, orzeźwiający śledź w occie jabłkowym, słoneczny śledź żółty w curry z rodzynkami
LATO - jeśli lato to nie tylko owoce lokalne, ale też egzotyczne podróże – śledź w truskawkach, z bananem, z jagoda, w mango i inne.
VEGE ŚLEDZIE - rozdział z przepisami na wegetariańskie dania „śledziowe" - bez użycia ryb: śledź z cukinii albo boczniaków razem z informacjami jakie przyprawy „oddadzą" smak śledzia. Rozdział rewelacyjny dla wegetarian, lecz też mam i tych wszelkich, którzy nie wiedzą, czym nakarmić uczestników polskiej Wigilii.
Marta Sawicka – Danielak – pisarka, dziennikarka, nauczycielka jogi i podróżniczka.
Filip Danielak – perkusista, marka muzyczny i telewizyjny, chef kuchni
Założona poprzez nich Ambasada Śledzia okazał się ogromnym sukcesem. Z minimalnej knajpki, która miała być sposobem na niezależność i zwolnienie tempa życia, stała się instytucją. O unikatowych śledziach z Ambasady Śledzia pisały media polskie i zagraniczne, zachwalał je przewodnik Lonely Planet, zapraszano na zagraniczne festiwale kulinarne.