Ogniem i dymem. Atrakcyjne przepisy. Nie tylko z warzyw zabierze Cię w podróż po nowych, wyjątkowych i niesłychanych smakach oraz zapachach. Odkryj jak opiec, przyrumieniać, uprażyć warzywa na ogniu i sprawić, by cebula stała się słodka, bakłażan przeszedł smakowitym dymem, a buraki nabrały spektakularnego brązowego koloru.
Przyrządzanie warzyw na ogniu, to znacznie więcej niżeli tylko pieczenie na grillu. Niektóre jarzyny można żarzyć bezpośrednio na gorącym węglu, inne opiekać na ruszcie albo po prostu wędzić. Ta nieszablonowa książka pomoże Ci przygotować oryginalne i unikalne dania.
Wykorzystaj jeden z ponad 70 autorskich przepisów. Baw się i eksperymentuj. Wypróbuj nowe techniki, miej odwagę skosztować grillowanego groszku czy ananasa, poczuj nieszablonowy smak chrupiących papryczek chili i kalafiora.
Wypij love drink z pieczonego selera. Zjedz wędzone pomidory, czy burgera z kabaczka i fasoli mung. Zaproś przyjaciół, sąsiadów i rodzinę do stołu, zaproponuj im pyszny, aromatyczny posiłek i niezapomnianą podróż kulinarną w krainę ognia i dymu.
Martin Nordin - pasjonat kuchni i fotografii. Prowadzi własną firmę cateringowa i artystyczną The Cabbage Butcher. Autor książki „Gröna burgera"(Zielone burgery), przetłumaczonej na 6 języków. W wolnym czasie fotografuje potrawy i prowadzi popularny kulinarny profil na Instagramie (martin_nordin).
Już jako dziecko lubił przebywać w kuchni, gdzie chłonął zapachy i smaki potraw gotowanych poprzez matkę i babcię. Pierwsze profesjonalne doświadczenie zdobył na lodołamaczu, gdzie spędził kilkunastomiesięczną służbę wojskową jako szef kuchni.
przez mnóstwo lat pracował dla Ikea Food m.in. Jako Creative Leader. Ma wielu przyjaciół wegetarian i wegan, stąd zainteresowanie nowymi, niemięsnymi potrawami. Lubi eksperymentować w kuchni z różnymi warzywami i sposobami gotowania.
Ciągle poszukuje nowych smaków. W swoich książkach dzieli się z czytelnikami pasją do potraw z warzyw i nie tylko. Mieszka i pracuje w Malmö. Tytuł Ogniem i dymem interesujące przepisy nie tylko z warzyw Autor Martin Nordin Tłumacz Urszula Pacanowska-Skogqvist Wydawnictwo Zwierciadło EAN 9788381320900 ISBN 9788381320900 Kategoria Kuchnia,diety\Kuchnia ilość stron 192 Format 16.5x22x1.7 cm Rok wydania 2019 Oprawa Miękka ze skrzydełkami Wydanie 1 Waga 0.494 kg