Czy wiesz, jakie skarby czekają na ciebie w polskich sadach?
„Cudze chwalicie, swego nie znacie" - to stare powiedzenie nieprzeciętnie oddaje nasz stosunek do jabłek. Zajadamy się pomarańczami, nektarynkami i ananasami, lecz czy wiemy, jak niemało smaków i możliwości zastosowań w kuchni posiadają prawdziwe polskie jabłka? Ta publikacja to hołd dla tych niezwykłych owoców, które są naszym bogactwem narodowym. Znajdziemy tu nie tylko pożyteczne i interesujące informacje na temat jabłek i opisów ich poszczególnych odmian,przeważnie niemało inspirujących przepisów kulinarnych zaczerpniętych z polskiej tradycji. Autor prezentuje propozycje dań mięsnych i warzywnych, sałatek, przekąsek, ciast i ciasteczek, sosów, dżemów, marmolad oraz domowych alkoholi – cydru, wina czy nalewek. A wszystko to zdrowe, pełne unikalnych aromatów i doprawione szczyptą naszej, polskiej historii!
JABŁECZNA ZUPA ŻOLIBORSKA
4 duże jabłka (najlepiej antonówki lub renety), sok i skórka otarta z połowy cytryny, zwykły cukier, cukier waniliowy, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, szklanka gęstego jogurtu naturalnego, sól
***
Jabłka obrać, pokroić w kostkę, wymieszać z sokiem i skórką z cytryny, zalać dwoma szklankami wody i rozgotować na niepokaźnym ogniu. Zmiksować lub przetrzeć przez sito, ponownie zagotować. Mąkę ziemniaczaną rozpuścić w odrobinie zimnej wody, dodać do zupy i wymieszać na śladowym ogniu – zupa powinna zgęstnieć. Dodać sól, cukier waniliowy, nieco ostudzić i wymieszać z jogurtem. Podawać z grzankami albo sucharkami.
Tytuł Polskie jabłka Autor Jan Szmyd Wydawnictwo Novae Res EAN 9788381471794 ISBN 9788381471794 Kategoria Poradniki\Kuchnia liczba stron 296 Format 14.5x20.5x1.8 cm Rok wydania 2018 Oprawa Miękka Wydanie 1 Waga 0.382 kg