Jakie jest wasze pierwsze skojarzenie z Rumunią? Założylibyśmy się o butelkę czerwonego wina, że Drakula.
Czy wiecie jednak, jakie różnorodność smaków, zapachów, dźwięków i obrazów skrywa ten malowniczy kraj pogranicza kultur?
W Rumunii jest bezkresne błękitne niebo, lecz w kolorze albastru może być także nitka w klasycznym hafcie czy… nagrobek na Wesołym Cmentarzu. W swojskiej i smacznej kuchni królują zróżnicowane warianty pożywnej zupy, a sama Rumunia jest jak ciorba, w której ciągle odkrywasz coś nowego – a to kleks śmietany, a to ostra papryczka. Tu nie ma jednego, podstawowego, uniwersalnego przepisu, ale każdy kolejny kęs zaskakuje nieoczekiwanką.
• Czy w Rumunii nadal kradnie się panny młode?
• Który światowej sławy projektant mody przywłaszczył sobie narodowy skarb, czyli rumuńską bluzkę?
• Gdzie przebiega najistotniej niesamowita droga, jaką widział Jeremy Clarkson?
Autorka snuje opowieść o rumuńskich tradycjach i współczesności, mierzy się ze stereotypami i zabawia anegdotami, których zawodowo ma pełne kieszenie. Mamy nadzieję, że jesteście gotowi, aby spakować plecak i wyruszyć w podróż, która pozwoli rozsmakować się w tym kraju!