"Pracodawca jest zobowiązany zapewnić pracownikom zatrudnionym w warunkach szczególnie uciążliwych, nieodpłatnie, trafne posiłki jeżeli jest to konieczne ze względów profilaktycznych. Od 9 lipca 2019 r.
pracodawca, który nie ma możliwości wydania takiego posiłku, może przekazać pracownikom m.in. Bony, talony, kupony lub inne dowody uprawniające do otrzymania posiłku albo produktów potrzebnych do jego przygotowania.
Z publikacji dowiesz się: Komu przysługują posiłki profilaktyczne Czy pracodawca zawsze zagwarantuje posiłki profilaktyczne w naturze Jak uregulować kwestię posiłków profilaktycznych w zakładzie pracy Jak zapewnić pracownikom posiłki profilaktyczne na podstawie bonów Jak są dostosowywane kwestie posiłków profilaktycznych w podatku dochodowym (płace) i ZUS (składki) Jak są dostosowywane kwestie posiłków profilaktycznych w kosztach podatkowych Jak powinno wyglądać rozliczenie VAT Jak zaewidencjonować wydatki na bony w księgach rachunkowych "