Przeciwkrwotoczna Witamina K. Mocne naczynia krwionośne. Zdrowe kości i ładne zęby.
Witamina K jest witaminą rozpuszczalną w tłuszczach. Stąd drastyczne ograniczenie w diecie tłuszczy, może posiadać opłakany skutek. Może doprowadzić do dużych krwawień np. Podczas okresu u pań. Witamina K jest potrzebna do cyklu syntezy czynników krwi i białka (protrombiny). Niedobór czynników tej witaminy powoduje, iż krew krzepnie zbyt wolno, a krwawienie trudno jest zatrzymać Sygnałem jej niedoboru w organizmie mogą być m.in. Krwotoki z nosa, krwiomocz, skłonność do siniaków. Zatem witamina K reguluje krzepliwość krwi oraz broni organizm przed zbytnim rozrzedzeniem krwi i przed krwotokami – tak wewnętrznymi jak i zewnętrznymi. Ma pozytywny wpływ na układ sercowo-naczyniowy, gdyż uszczelnia i wzmacnia naczynia krwionośne. Efektem tego rzadziej dochodzi do pękania śródbłonka naczyń i powstawania blaszki miażdżycowej, a u kobiet miesiączka jest ewidentnie mniej wielka.
Niedobór witaminy K może doprowadzić do niedostatecznej wchłanialności wapnia w organizmie i utrudnionego przechwytu go w procesie osteocalcemii przez matrycę tworzenia komórek wytwarzających kości (tzw. Kościotwórczych) do okostnej tzw. Osteoblastów. Utrudni to tworzenie się kostnego białka kolagenowego, jako tkanki łącznej kości. Witamina K również przed zwapnieniem naczyń krwionośnych, wspomagając transport wapnia z krwi do kości. Związek ten potrzebny do zaistnienia równowagi wapnia w organizmie.
Nadmiar witaminy K występuje u osób, które stosują suplementy bez wcześniejszego wykonania badań krwi, co może grozić zakrzepicą naczyń krwionośnych. Objawy nadmiaru witaminy K to nadmierna potliwość, uczucie gorąca, bóle serca i wątroby, a także bóle związane z zaburzeniem oddychania, bólami serca albo stawów. Z wieloletniej obserwacji i praktyki samej autorki, szczególną ostrożność do jej użytkowania w suplementacji, powinny zachować osoby z najgęstszym rodzajem krwi – z grupą krwi B i dalej siostrzaną grupa krwi AB. Poziom witaminy K powinny regularnie kontrolować osoby z poważnymi chorobami jelit, żołądka, wątroby oraz z zespołem złego wchłaniania.
Spis treści:
- Historia odkrycia witaminy K.
- typy witaminy K stosowane przez organizm.
- Czynniki krzepnięcia we krwi witaminy K.
- Jak zapobiegać krwotokom i krwawieniom?
- Rola witaminy K we wzmacnianiu tkanki kostnej.
- Odtruwające działanie witaminy K.
- Gdzie w pożywieniu znajduje się witamina K?
- Czym może grozić niedobór witaminy K w organizmie?
- Jakie czynniki niszczą witaminę K w pożywieniu?
- Co utrudnia wchłanianie witaminy K w organizmie człowieka?
- Czy wiesz, że Twój organizm potrafi budować witaminę K?