Kuchnia w języku i kulturze dawniej i dziś Uniwersytet śląski
Kuchnia w języku i kulturze dawniej i dziś Uniwersytet śląski
Kuchnia w języku i kulturze dawniej i dziś Uniwersytet śląski
Audiobooki Uniwersytet Śląski

Kuchnia w języku i kulturze dawniej i dziś Uniwersytet śląski

19,95 zł

Wyjątkowa promocja dla Ciebie!

Najkorzystniejszą ofertę przygotował TaniaKsiazka.pl w cenie 19,95 zł

Przeszukaliśmy całą bazę internetowych sklepów w naszej bazie danych aby odszukać najlepszą ofertę dla Ciebie. Kuchnia w języku i kulturze dawniej i dziś Uniwersytet śląski Uniwersytet Śląski z kategorii audiobooki kupisz w cenie 19,95 zł w sklepie TaniaKsiazka.pl. Wyświetlona wota 19,95 zł nie zawiera ewentualnych kosztów wysyłki.

Zobacz wszystkie oferty ...
  • Cechy:
  • Audiobooki
  • Uniwersytet Śląski
  • 9788322634943
  • Uniwersytet Śląski

Opis Kuchnia w języku i kulturze dawniej i dziś Uniwersytet śląski

Książka Kuchnia w języku i kulturze dawniej i dziś powstała z inspiracji światem kuchni, dostarczającym nieprzerwanych wrażeń zmysłowych. Większość opublikowanych artykułów, zamieszczonych w monografii, została wygłoszona w trakcie konferencji naukowej „Kuchnia w języku i kulturze dawniej i dziś" (Katowice, 9 maja 2017 r.), natomiast niektóre powstały w wyniku ożywionych dyskusji nad zaprezentowanymi wystąpieniami i zainteresowaniem tematyką kuchenną.

Inicjatywa wydarzenia została podjęta poprzez Instytut Języka Polskiego im. Ireny Bajerowej we współpracy z Katedrą Międzynarodowych Studiów Polskich i Szkołą Języka i Kultury Polskiej Uniwersytetu Śląskiego w Katowicach.

Autorzy artykułów podjęli rozmaitą problematykę związaną z tym zagadnieniem w ujęciu historycznym i współczesnym. Ważnym aspektem badań była także kuchnia narodowa i regionalna. Wymienione kręgi tematyczne stały się podstawą do wydzielenia trzech części niniejszej pracy.

W pierwszej z nich - Kulinaria przeszłości - dawna kuchnia w języku i tekście - znalazły się prace poświęcone analizom dawnej leksyki i tekstów (najstarsza polska książka kulinarna Compendium ferculorum autorstwa Stanisława Czernieckiego, zestawiona ze współczesnymi publikacjami o tematyce kulinarnej; leksyka związana z nazwami dawnych naczyń i narzędzi kuchennych; analiza dzieła De herba vetonica Antoniusza Muzy, łączącego w sobie wątki z kilku dziedzin: kuchni, religii i medycyny).

W drugiej części - nowoczesność i tradycja - współczesne odsłony kulinarne – znajdują się cztery teksty podejmujące różnorodne funkcjonowania sfery kulinarnej w różnorodnych przestrzeniach (recepcja kuchni włoskiej w najnowszej literaturze polskiej; przestrzeń telewizyjna i ewoluujący w jej obrębie gatunek poradnika kulinarnego; przekształcenia gatunku przepisu na podstawie dwóch przykładowych tekstów, oddzielonych ponad stuletnim czasem powstania: przepisu pochodzącego z Uniwersalnej książki kucharskiej Marii Ochorowicz-Monatowej tekstu zawartego w książce autorstwa Kingi Paruzel Nie…zwykła kuchnia, bo każdy jest inny; porównanie zróżnicowanych czasowo wydań znanej książki kucharskiej Kuchnia polska (z roku 1959 oraz wersji późniejszych – z roku 1985 i 1993).

Z kolei artykuły zebrane w części trzeciej - Smaki świata i bliskiej okolicy - kuchnie narodowe i regionalne - łączy tematyka sygnalizowana tytułem działu, powstała z chęci charakterystyki sfery kulinarnej łączącej ludność zamieszkującą dane państwo albo region (kuchnia gruzińska, kirgiska oraz śląska).

Artykuły zebrane w tej książce, pomimo iż wykorzystują nieraz odmienne założenia metodologiczne, potwierdzają, że tematyka kulinarna stanowi impuls inspiracji badawczych. Poczynione analizy i obserwacje prezentują bogaty materiał źródłowy, świadcząc tym samym o niezmiennie istotnej roli sztuki przyrządzania potraw w życiu człowieka.

Złożoność i obfitość podjętej problematyki przekonuje o możliwości dalszych, wieloaspektowych badań nad kuchnią w języku, literaturze czy kulturze. Publikacja skierowana jest do badaczy, zajmującymi się zagadnieniami kulinarnymi z przeróżnych perspektyw, a także do studentów kulturoznawstwa, filologii, antropologii, zainteresowanych motywem kuchni.

Książka stanowi również interesujący przewodnik po świecie kuchni – od czasów najdawniejszych do tych współczesnych.

Specyfikacja produktu

Specyfikacja Kuchnia w języku i kulturze dawniej i dziś Uniwersytet śląski
Kategoria Audiobooki
Marka Uniwersytet Śląski
ISBN 9788322634943
Wydawnictwo Uniwersytet Śląski
Aktualnych ofert 1
Najniższa cena 19,95 zł
Najwyższa cena 19,95 zł
W bazie od 27.03.2020
Data aktualizacji 02.06.2024
Opinia użytkowników -
Nasza recenzja -
Rekomendacja sklepu TaniaKsiazka.pl

Historia cen

Funkcjonalność śledzenia historii zmian cen pozwala Ci podejmować mądre decyzje zakupowe.

Na chwilę obecną nie mamy historycznych danych cenowych dla tego produktu. Przepraszamy za wszelkie utrudnienia.

Recenzje / opinie

Twoja opinia jest dla nas niezwykle ważna! Dodaj recenzję tego produktu.

Jeszcze nikt nie ocenił Kuchnia w języku i kulturze dawniej i dziś Uniwersytet śląski. Bądź pierwszy i dodaj swoją opinię!

Znalezione oferty w bazie

Prezentowane poniżej ceny dla Kuchnia w języku i kulturze dawniej i dziś Uniwersytet śląski Uniwersytet Śląski nie wliczają w siebie ewentualnych wydatków związanych z przesyłką. Przy wyborze miejsca zakupu produktu, zapoznaj się z oponiami o sklepie i weź pod uwagę dodatkowy koszt związany z wysyłką. Odświeżanie katalogu propozycji cenowych następuje co kilka - kilkanaście minut.

  • Kuchnia w języku i kulturze dawniej i dziś Uniwersytet śląski (idź do TaniaKsiazka.pl)

    Kuchnia w języku i kulturze dawniej i dziś Uniwersytet śląski Sklep on-line
    ★★★★★
    19,95 zł
    Kategoria w sklepie TaniaKsiazka.pl: Audiobooki Uniwersytet Śląski

Produkty powiązane

Topics in applied psycholinguistics, 2BA78378EB
Uniwersytet Śląski

Inne z kategorii Audiobooki

Dokumentacja medyczna w praktyce lekarza dentysty
Wydawnictwo Lekarskie PZWL
...