Nie wszyscy rodzice mają ochotę na wspólną kulinarną przygodę z dziećmi. Niektórzy twierdzą, iż kuchnia po rodzinnym gotowaniu wygląda jak po przejściu huraganu. Inni obawiają się skaleczeń lub poparzeń u swoich pociech. Na skutek czego mnóstwo nastolatków nie potrafi przygotować jajecznicy, a po zrobieniu najprostszej kanapki pozostawia w kuchni istne pobojowisko.
Monika Mrozowska, propagatorka zdrowego odżywiania i matka czwórki dzieci, od lat udowadnia, że wspólne gotowanie z dziećmi jest nie tylko osiągalne, ale też przyjemne i… smaczne. Każdy z domowników może bowiem wnieść do rodzinnej kuchni coś nowego, a wspólnie przyrządzone dania spowodują, że wszyscy z przyjemnością usiądą razem przy stole.
Kukurydziana zupa z popcornem, omlet z serem halloumi, tarta z brokułami i domowe lody kokosowe – to tylko kilka spośród pysznych i zdrowych dań, które niewątpliwie polubią równocześnie dorośli, jak i dzieci, i które na stałe zagoszczą w rodzinnym menu.
Monika Mrozowska
Aktorka, wegetarianka, propagatorka zdrowego, ekologicznego odżywiana. Z pasją angażuje się w akcje prozdrowotne, z reguły związane z edukacją żywieniową. Autorka i współautorka książek kulinarnych, m.in. Zupy moc, Słodkie i zdrowe, czyli desery, które możesz jeść codziennie, ekologiczna, ekonomiczna kuchnia, Uczta dla dwojga, Uczta dla maluszka (Wydawnictwo Zwierciadło).